Under läsåret 2016/2017 fick 7,9 procent av Sveriges cirka 321 000 gymnasieelever studiebidraget indraget på grund av skolk.
Det är en rekordhög siffra, men andelen personer med indraget studiebidrag har fortsatt öka de senaste tio åren.
En förklaring är CSN:s skärpta riktlinjer för skolornas rapportering. Gymnasieskolorna ska rapportera in skolk vid fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid.
– Framför allt Stockholms och Skåne län har fått en högre andel skolkare på senare år. En stor del av gymnasieeleverna finns i dessa län och när det ökar där har det en tydlig påverkan på utvecklingen för landet som helhet, säger Magnus Berndtsson, kontorschef vid CSN.
I Stockholms län fick 11,5 procent studiebidraget indraget på grund av skolk, den högsta andelen i hela landet. I Skåne var det 9,1 procent.
Däremot går färre ärenden till Kronofogden. Närmare hälften med indraget bidrag får återkrav och 11 procent hamnar hos Kronofogden när de inte klarar av att betala tillbaka. Det är en betydligt lägre andel jämfört med föregående år, skriver CSN.
– Andelen med betalningsproblem har minskat i flera års tid. Det är glädjande och en förklaring är att CSN jobbat aktivt med att ringa upp studerande som riskerar att få sitt återkrav överfört till Kronofogden, säger Magnus Berndtsson.
Enligt CSN är 63 procent av samtliga skolkare pojkar medan 37 procent är flickor. Fristående skolor rapporterar in en högre andel skolkare än de kommunala skolorna.