Kronraset

Sanandaji: Politikernas falska "halleluja-narrativ" bakom kronans fall

Publicerad 19 april 2019 kl 15.42

Inrikes. Omvärlden kan hålla på att devalvera Sverige som land. Det kan vara förklaringen till att den svenska kronan sjunker som en sten, menar nationalekonomen Tino Sanandaji.

Gilla artikeln på Facebook

Hur kommer det sig att den svenska kronan faller så mycket?

Enligt Nordea är kronan svagare än någonsin tidigare – så svag att "kronan liknar det man ser i länder där en statskupp ägt rum".

Storbankens chefsanalys pekar på Riksbankens ansvar. Men det är inte hela sanningen, säger nu nationalekonomen Tino Sanandaji.

Han anser att frågan kan vara mycket större än så och handla om hela utvecklingen i Sverige.

Enligt Sanandaji är det lätt att skylla på Riksbanken, som sitter i en svår sits. Om kronan faller temporärt av Sveriges expansiva penningpolitik är det inte så farlig, menar han.

"Ett mer illavarslande tecken är dock om kronans devalvering delvis handlar om att omvärlden devalverar Sverige som land. Sverige har tvärtemot de senaste årens halleluja-narrativ haft medioker produktivitetsutveckling, och det oväntad kraftiga fall som förvånar riksbanken kan handla om att vissa investerare förväntar sig att svenska ekonomin snart kan hamna i en kris", skriver Tino Sanandaji i ett inlägg på sin Facebook gällande Nordeas uttalande.

Den populäre nationalekonomen påpekar bland annat att hushållens köpkraft urholkas samtidig som landets storföretag blir billiga att köpa upp av andra i utlandet. En svag valuta minskar även manöverutrymmet och "sätter Sverige i ett skruvstäd" när det kommer till att hantera en kommande lågkonjunktur, menar han.

Sanandaji har dock inte alltför höga förhoppningar om att politikerna kommer ta frågan på allvar, utan i stället ursäkta bort den.

"Som vanligt ska vi inte förvänta oss probleminsikt och krisberedskap utan ursäkter, bortförklaringar, bäbyspråk om hur fantastiskt allt går samt försök att skylla ekonomin på våra äldre", skriver han.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0