Tidöbluffen
Ludvig Aspling, SD:s migrationspolitiska talesperson, säger att SD är "nöjda" med uppgörelsen.

SD släpper kravet – vård, skola och socialtjänst slipper anmäla illegala invandrare

Publicerad 26 november 2024 kl 14.40

Inrikes. Tidöpartiernas utlovade förslag om att personal på skolor, vård och socialtjänst ska tvingas anmäla illegala invandrare kommer inte att genomföras, meddelar regeringen. Sverigedemokraterna säger sig vara "nöjda" med uppgörelsen.

Dela artikeln

"Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd", hette det i Tidöavtalet, vilket snabbt ledde till protester från vänstern mot den kommande "angiverilagen".

Särskilt kritiska var vänstern mot förslaget om att låta vården, skolan och socialtjänsten ingå i lagstiftningen, eftersom det skulle kunna avskräcka illegala invandrare från att exempelvis gå på socialbidrag.

Nu får kritikerna emellertid som de vill – både skolan, sjukvården och socialtjänsten undantas från kravet på att anmäla illegala.

Partitoppen Richard Jomshof välkomnar uppgörelsen och hävdar att terroristen Rakhmat Akilov "förmodligen" skulle ha kunnat stoppas även om skolan, sjukvården och socialtjänsten hade undantagits från regelverket.

”Med en fungerande informationsplikt hade han förmodligen kunnat utvisas ur landet tidigare”, skriver Jomshof på X.

I Ekot hävdar Ludvig Aspling, SD:s migrationspolitiska talesperson, att SD har fått något annat – oklart vad – i utbyte mot att stryka överenskommelsen om informationsplikten. Enligt honom är det hemligt vad SD-väljarna har fått i utbyte.

– Vi gör inte den typen av förhandlingar i det offentliga men vi kan säga så mycket att vi är nöjda med utgången, säger han till Ekot.

Det blir nu endast Arbetsförmedlingen, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Kriminalvården och Skatteverket som kommer att omfattas av informationsplikten. Myndigheter som antingen inte hanterar illegala invandrare eller – som när det gäller Kriminalvården – bara har redan känd information att bidra med.

Liberalerna är, vilket man kanske hade kunnat förvänta sig, väldigt nöjda med överenskommelsen.

– Jag är glad för alla människor som jobbar inom skolan, sjukvård, socialtjänster och på bibliotek, säger partiledaren Johan Pehrsson.

Informationsplikten är det sista av en rad vallöften som Tidöpartierna avtalat om men sedan valt att frångå.

Sedan sitt tillträde har Tidöregeringen bland annat fördubblat Jämställdhetsmyndigheten, gett 133.000 invandrare svenskt medborgarskap och fortsatt att betala bistånd till länder som vägrar ta emot utvisade medborgare, trots att partierna lovat att lägga ned Jämställdhetsmyndigheten, bevilja medborgarskap på "EU:s miniminivå" och stoppa biståndet till länder som inte tar emot sina egna medborgare.


Har gett flera tusen vård. Hänvisar till "humanitära" skäl – möter skepsis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Praktiskt redskap för statlig toppstyrning." Larm om potentiella problem med "digitala centralbanksvalutor" i redan kontantfritt samhälle.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.