Pepe the Frog.

Skaparen av "Pepe the Frog" dödar sin figur

Publicerad 8 maj 2017 kl 20.05

Kulturnyheter. Skaparen av nätfiguren Pepe the Frog har symboliskt dödat av sin tecknade groda. Detta sedan han misslyckats ta tillbaka figuren från nationalister och den alternativa högern, som kapade figuren inför presidentvalet i USA förra året, skriver The Guardian.

Gilla artikeln på Facebook

Det var konstnären och barnboksförfattaren Matt Furie som ursprungligen skapade den nu världskända Grodan Pepe, eller Pepe the Frog, som en del av sin Boy's Club-serie på MySpace 2005.

Pepe fick ett eget liv på nätet som ett internetmem, eller internetfenomen, innan alternativhögern i USA kapade honom som en symbol inför förra årets amerikanska presidentval.

Han började då spridas över hela internet som bland annat Donald Trump och Adolf Hitler.

Efter att Trumps äldste son och presidentkandidatens informelle rådgivare Roger Stone postat bilder på Pepe gick Hillary Clintons kampanj ut med ett meddelande om att grodan är rasist.

"Det är Pepe. Han är kopplad till vit makt-rörelsen. Vänta. Verkligen? Vit makt? Det stämmer", skrev Clinton på sin hemsida.

Donald Trump själv postade också en bild på Pepe, där grodan är utklädd till honom som president.

Matt Furie lanserade kampanjen "Rädda Pepe" i ett försök att ta tillbaka sin figur. Furies kampanj översvämmade internet med "fredliga och fina" skildringar av karaktären för att göra sig av med kopplingen till Donald Trump, så kallad vit makt och antisemitism.

Men det fungerade inte.

Därför har Furie nu valt att symboliskt döda figuren i en ny seriestripp, där Pepe ligger död i en öppen kista och sörjs av sina gamla kamrater från Boy's Club.

Pepe lär dock fortsätta leva, hos den alternativa högern.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0