Den holländske socialdemokraten och EU-höjdaren Frans Timmermans vägrar nu att synas på bild med Sloveniens EU-ordförande.

Slovenien: "Förbehåller oss rätten att kalla EU-höjdaren för en gris"

Publicerad 3 juli 2021 kl 19.11

Utrikes. Slovenien har precis tagit över som ordförandeland i EU och ägnar nu rollen åt att kritisera EU:s behandling av Ungern och Viktor Orban. Inrikesministern Ales Hojs lade till att han förbehåller sig rätten att kalla en ledande EU-byråkrat för "en gris".

Gilla artikeln på Facebook

Sloveniens premiärminister Janez Janša har varit ansvarig för det roterande EU-ordförandeskapet i endast tre dagar men redan orsakat kontrovers inom den i huvudsak politiskt korrekta unionen.

Tillsammans med Polens premiärminister är Janša den enda EU-ledaren som stöttade Ungerns premiärminister i frågan om HBTQP-rättigheter under det senaste EU-toppmötet

Precis som Orban har Janša haft konflikter med Bryssel om mediernas frihet. Och som ordförande för EU försvarade Janša sin ungerske kollega.

– Jag tycker han har rätt att uttrycka sig om hur han ser på EU:s framtid, sade Janša om Orban.

Janša förklarade också att han vände sig emot den föreställning om en gemensam europeisk värdegrund som Västeuropa försöker sälja in i EU. Den gemensamma värdegrunden handlar, kanske inte helt oväntat, om sådant som omfamnandet av invandring från tredje världen, HBTQP-rättigheter och feminism.

– Om man nu dömer ut en person på basis av någon imaginär europeisk värdegrund, som alla upplever olika, och dessutom använder dubbla måttstockar, då tror jag man har hittat en snabb väg mot kollaps, sade Janez Janša.

Sloveniens inrikesminister Ales Hojs sade under fredagens presskonferens att han höll med sin premiärminister och att han i framtiden förbehåller sig rätten att kalla "en ledande medlem av den europeiska byåkratin" för en "gris".

Det är inte helt klart vem Hojs syftade på, men EU-kommissionens vice ordförande, den extremt politiskt korrekte nederländske socialdemokraten Frans Timmermans, vägrade att synas på ett gruppfoto med Janša.

Enligt Janez Janša och hans regering finns det ett problem med neutraliteten inom det egna rättsväsendet i Slovenien, som närmare bestämt anses bestå av diverse vänstervridna domare. Janša hade innan konflikten med Timmermans visat upp ett foto från en informell sammanslutning där landets höga domare och diverse vänsterpolitiker umgicks under informella former, vilket inte ska ha imponerat på Timmermans och andra västeuropeiska företrädare.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

"Bytte kön" på fiskar med hjälp av soja

Japanska forskarnas lyckade experiment.. Honorna väger mer än hanarna och har därför bättre egenskaper som livsmedel.0 

Här skjuts knivmannen – i sista stund

Video: "Jag dödar dig".. Här går somaliern till attack på öppen gata – med en kniv i varje hand.0 

Vetenskap

Ryssar råkade välta rymdstationen. Tappade radiokontakt med jorden efter häftig gir.0 

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0