Somaliska asylsökare stämmer norska staten

Publicerad 4 april 2012 kl 10.11

Utrikes.340 somaliska asylsökare stämmer norska staten enligt Nett-TV . Orsaken är att de har nekats asyl i Norge, för att de inte har asylskäl, och skickats hem igen. Somalierna har länge nekats asyl i Norge eftersom de saknar identitetshandlingar. Istället ljuger många och vägrar samarbeta med polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Eftersom somalierna kommer utan några identitetshandlingar till Norge måste myndigheterna använda stora resurser för att ta reda på vilka de är. De förblir då i landet på obestämd tid, och vissa ärenden har tagit upp till tio år. Under denna tid har deras barn börjat på dagis eller skola och föräldrarna fått bidrag. Samtidigt kommer allt fler in i landet under tiden, skriver bloggen Siste Skanse.

Inflödet av identitetslösa somalier är något som pågår år efter år. En av anledningarna tros vara att de kan leva gott i Norge med mycket bidrag även om de inte fått uppehållstillstånd, vilket erbjuder en betydligt högre levnadsstandard än i deras ursprungsland på Afrikas horn.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping. Ska göra Sverige ledande inom AI.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0