Somaliska asylsökare stämmer norska staten

Publicerad 4 april 2012 kl 10.11

Utrikes.340 somaliska asylsökare stämmer norska staten enligt Nett-TV . Orsaken är att de har nekats asyl i Norge, för att de inte har asylskäl, och skickats hem igen. Somalierna har länge nekats asyl i Norge eftersom de saknar identitetshandlingar. Istället ljuger många och vägrar samarbeta med polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Eftersom somalierna kommer utan några identitetshandlingar till Norge måste myndigheterna använda stora resurser för att ta reda på vilka de är. De förblir då i landet på obestämd tid, och vissa ärenden har tagit upp till tio år. Under denna tid har deras barn börjat på dagis eller skola och föräldrarna fått bidrag. Samtidigt kommer allt fler in i landet under tiden, skriver bloggen Siste Skanse.

Inflödet av identitetslösa somalier är något som pågår år efter år. En av anledningarna tros vara att de kan leva gott i Norge med mycket bidrag även om de inte fått uppehållstillstånd, vilket erbjuder en betydligt högre levnadsstandard än i deras ursprungsland på Afrikas horn.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av unga som vill ha skuldsanering

Mer än en fördubbling sedan i fjol.. "Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Högljudd sång smittar värst. Forskare studerade hur mycket partiklar vi avger när vi sjunger.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0