Brexit
Storbritannien lämnar EU.

Storbritannien ansöker om att lämna EU

Publicerad 29 mars 2017 kl 10.33

Utrikes. På onsdagen lämnar Storbritannien in den formella ansökan om att lämna EU. Då aktiveras Lissabonfördragets artikel 50 om utträde ur unionen.

Gilla artikeln på Facebook

Storbritannien gick med i EG, som EU tidigare hette, den 1 januari 1973. Idag, drygt 44 år senare, lämnar landet in sin formella ansökan om att lämna unionen.

Ansökan består av ett åtta sidor långt brev från premiärminister Theresa May. Det kommer lämnas över av Storbritanniens EU-ambassadör Tim Barrow klockan 13.20 brittisk tid till EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i Bryssel. Det skriver Tusk själv på Twitter.

Tio minuter senare, 13.30, ska Theresa May tala till det brittiska parlamentet.

– Vi är en stor union av människor och nationer med en stolt historia och en ljus framtid. Nu, när beslutet fattats att lämna EU, är tiden mogen att samlas, kommer hon säga i ett redan färdigskrivet tal, uppger TT.

Brevet ska ha undertecknats sent i går kväll.

Ansökan aktiverar artikel 50 i Lissabonfördraget som säger att "Varje medlemsstat får i enlighet med sina konstitutionella bestämmelser besluta att utträda ur unionen". Därefter har EU och Storbritannien två år på sig förhandla fram ett så välfungerande utträde som möjligt. Men det kan bli tufft.

– Även om det blir svårt, är det möjligt att nå ett avtal om utträde inom två år. Men det är extremt svårt, kanske omöjligt att under dessa två år också kunna enas om Storbritanniens framtida relation till EU, säger forskaren Agata Gostynska-Jakubowska till Svenska YLE.

Händelsen är historisk då detta är första gången som något medlemsland formellt begär att lämna EU.

Det var i juni förra året som det brittiska folket röstade om Storbritanniens medlemskap i EU. Till mångas förvåning segrade Lämna-sidan med 51,9 procent.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0