Foto: Habo/Flickr/Cc-By

Svårt för danskar besöka Mellanöstern

Publicerad 24 mars 2012 kl 06.53

Utrikes.För danskar som bär ett antal vanliga danska namn är det i närmaste omöjligt att resa till länder i Mellanöstern efter uppståndelsen med Muhammedkarikatyrerna. Det fick ett danskt födelsedagsbarn erfara när han nekades inresa till Libanon nyligen.

Gilla artikeln på Facebook

Tanken var att Poul Erik Poulsen skulle till Beirut i Libanon för att fira sin 60-årsdag med sin fru och några vänner som hade flyttat till huvudstaden, men när han lämnade planet och kom till passkontrollen fördes han bort till ett anslutande rum.

- Där fanns 5 personer och det enda de sa var att jag inte fick resa in i landet, säger Poul Erik Poulsen till Jyllands-Posten.

20 minuter senare satt han på ett plan bort från Libanon medan hans fru fick stanna i landet utan att få följa med sin man tillbaka.

- Det är inte särskilt roligt att stå där med två resväskor och föras tillbaka ut till planet, medan min fru fick stanna, säger han.

Anledningen är att han hade samma namn som en av de tolv tecknare som fick sina bilder av Muhammed publicerade i Jyllands-Posten 2005.

Tecknaren Poul Erik Poulsen, som gjorde en av de tolv karikatyrerna, var inte medveten om att danskar med samma namn inte längre tillåts besöka länder i Mellanöstern.

- Jag har fått höra att jag och de andra elva tecknarna inte kan resa till Mellanöstern, men jag har aldrig hört talas om något sådant här, säger tecknaren idag.

Den nyblivne 60-åringen Poul Erik Poulsen fick fira födelsedagen i Danmark med sina döttrar, medan han var i kontakt med sin fru på telefon. Inte heller andra danskar som delar namn med Poul Erik Poulsen, Kurt Westergaard eller någon av de andra tio karikatyrtecknarna har stora möjligheter att resa till ett land i Mellanöstern.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Höll gränsen i 40.000 år. Det visar ny forskning om européernas historia.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Jan Tullberg om rekryteringen. "Geten är inte lämplig som trädgårdsmästare."0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0