" /> " /> " />

Svenska opinionsinstitut bojkottar SD

Publicerad 13 oktober 2013 kl 12.30

Inrikes.De svenska opinionsinstituten vägrar att samarbeta med Sverigedemokraterna. För att kunna studera vad väljarna tycker om deras politik har partiet därför tvingats vända sig till ett norskt institut, rapporterar Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

När SD förra året beslutade sig för att börja detaljstudera väljaropinionen kontaktade de undersökningsföretagen Yougov, United minds och Novus – men samtliga tackade nej, enligt Ekot. Partiet blev då tvunget att vända blickarna utomlands och kunde snart inleda ett samarbete med norska Sentio Research.

Stina Morian, som tidigare var analyschef på Yougov, säger till Ekot att bojkotten kan ha att göra med att instituten är rädda för att de ska bli av med andra kunder, exempelvis fackförbund, om de samarbetar med SD. Själv säger Morian att hon på grund av sitt "antirasistiska engagemang" skulle ha svårt att samarbeta med partiet, men uppger sig ändå vara glad över att de har lyckats hitta ett opinionsinstitut eftersom man på det viset "slipper det demokratiska dilemmat".

I Norge har man en annan syn på hur opinionsinstitutens verksamhet ska bedrivas.

– Vi jobbar för lagliga partier. Vi har inga politiska kriterier för vilka vi jobbar för och vilka vi inte jobbar för, säger Sentios vd Arve Östgaard till Ekot.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Ensamkommande flyktingbarn

Bisarra förklaringen. "Mamma glömde bort när jag var född."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte bjuder in Aschberg till invandrargetto

Bråket mellan profilerna fortsätter. "Vore bra om du följde med och fick se med egna ögon vad som pågår i Sverige."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Prover visar varför svenska sjöar blir allt brunare. Forskare har hittat förklaring till fenomenet.0 

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0