Svenska skattepengar inte längre säkra i Schweiz

Publicerad 5 augusti 2012 kl 01.19

Politik.Imorgon träder ett informationsutbytesavtal med Schweiz i kraft som ger Skatteverket rätt att begära ut information från schweiziska banker där svenskar misstänks gömma pengar.

Gilla artikeln på Facebook

Avtalet som undertecknades i februari 2011 markerar slutet för Schweiz som svenskt skatteparadis. I och med uppluckringen av banksekretessen får nu Skatteverket betydligt bättre insyn i svenskarnas förehavanden i det lilla alplandet.

- Äntligen har vi möjlighet att hämta hem information från Schweiz. Det har vi alltså inte haft tidigare. Det gäller sådan information som bankkontouppgifter till exempel, säger Margareta Nyström, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till SVT.

Skatteparadis är numera sällsynta efter att regeringen Reinfeldt systematiskt förhandlat sig till avtal med forna sådana i syfte att förhindra skattesmitning. Schweiz är endast det senaste i raden av över ett trettiotal före detta skatteparadis att teckna informationsutbytesavtal med Sverige sedan 2007.

- Snart kommer det inte finnas några skatteparadis längre, avslutar Margareta Nyström belåtet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0