Att högskolor får betalt per godkänd elev leder till lägre krav.

" />

Att högskolor får betalt per godkänd elev leder till lägre krav.

" />

Att högskolor får betalt per godkänd elev leder till lägre krav.

" />

Svenska studenter allt sämre – högskolan sänker kraven

Publicerad 15 september 2013 kl 13.20

Inrikes.Mindre resurser, sämre studenter och krav på att godkänna så många som möjligt har lett till att den svenska högskolan är mycket sämre idag än för 20-30 år sedan.

Gilla artikeln på Facebook

Ett tjugotal universitets- och högskolelärare som intervjuats av Sveriges Radios program Kaliber uppger att studenternas förkunskaper har blivit sämre. Lärosätena sänker därför kraven för att inte tvingas underkänna alltför många studenter. Om universiteten hade ställt samma krav på studenterna som man gjorde för bara ett par decennier sedan hade nio av tio av dagens studenter blivit underkända, menar en professor.

– Det är inte så rimligt att tro att en lärare vill underkänna nio av tio studenter och hålla kvar vid en kravnivå som vi hade för kanske 20-30 år sedan och som delvis också beror på att vi hade en annan grupp av studenter då så klart, säger Lars Pålsson Syll, professor i samhällskunskap vid Malmö Högskola till Ekot.

Till skillnad från vad som var fallet för 20 år sedan får högskolorna idag betalt baserat på hur många studenter som blir godkända – något som har lett till att lärosäten som försöker upprätthålla kvaliteten straffas genom lägre statliga anslag. Ann Fritzell var fram tills pensionen för ett par månader sedan chefsutredare vid Sveriges universitetslärarförbund. Hon var med och tog fram det nya systemet när det infördes. Idag är hon starkt kritisk.

– Systemet är korrumperande för kvaliteten, säger Fritzell till Ekot. Den stora expansionen av högskolan har givit lärarna ett ”mer komplicerat” uppdrag samtidigt som resurserna per student är mindre, menar hon.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ministern och Tegnell om äldredöden: "Inte ansvariga"

Varken regeringen eller Folkhälsomyndigheten tar på sig fiaskot. Socialminister Lena Hallengren (S) skyller dödsfallen på "arbetsgivarna".0 

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Fas 2-testad medicin lurar covid-19 angripa fejkceller

KI-studie ger lovande resultat.. Ett redan testat läkemedel ska nu prövas skarpt mot covid-19.0 

Våldtog man med kofot och klippte av hans tår

"Låg bland sopsäckar.". Norrländska duon fotade när offret led.0 Plus

Tredje världen dominerade i mars. Så här mycket outbildad "arbetskraft" importerade Migrationsverket under månaden.0 Plus

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0