Sverige öppnar för kärnvapen i avtalet med USA

Publicerad 9 december 2023 kl 13.13

Inrikes. Det militära samarbetsavtalet med USA innehåller inget förbud mot att supermakten använder svenskt territorium för utplacering av kärnvapen – trots att USA:s avtal med Norge innehåller en sådan bestämmelse.

Dela artikeln

Avtalet ger bland annat amerikansk militär full tillgång till 17 svenska militärbaser och utesluter inte att de tar med sig kärnvapen till Sverige.

Norge har ett motsvarande avtal, men där är kärnvapen förbjudna:

”Inget i detta avtal förändrar Norges inställning avseende utplaceringen av utländska styrkor på norsk mark och förvaringen samt användandet av kärnvapen på Norges territorium”, står det i det norska avtalet.

Sverigedemokraterna har som vanligt inte haft något att säga i frågan men däremot hörs vissa ceremoniella protester från Vänsterpartiet.

– Genom att inte skriva in det, ökar man risken för att andra tror att kärnvapen finns på svensk territorium, säger partiets utrikespolitiske talespersonen Håkan Svenneling (V) till TT.

Exakt vilken roll Sverige har i USA:s planering inför tredje världskriget är för närvarande något oklart. Och varför Sverige men inte Norge behöver acceptera kärnvapen får väljarna inte veta.

När försvarsminister Pål Jonson pressades i frågan av SVT fick han plötsligt svårt att artikulera ett enda sammanhängande resonemang på sitt eget modersmål.

Han hävdade dock, som det får förstås, att Sverige liksom andra nordiska länder i nuläget inte planerar att ta emot några kärnvapen.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur