Terrordåden i Bryssel
Tysk insatspolis, arkivbild.

Tre misstänkta terrorister gripna i Tyskland

Publicerad 22 mars 2016 kl 21.07
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Tre misstänkta terrorister har under kvällen gripits i Bayern i Tyskland, rapporterar såväl tyska som belgiska medier.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt tyska Bild är de tre gripna kosovoalbaner och de misstänks ha planerat ett "allvarligt samhällsomstörtande dåd". De greps i en bil i Bayern på motorvägen mellan München och Salzburg och uppges då ha kommit från Brüssel.

En talesman för den tyska polisen understryker dock att det är för tidigt att uttala sig om en eventuell koppling till dagens terrordåd. En av de gripna är en illegal invandrare som gått under jorden och uppehållit sig i Västeuropa som så kallad "papperslös flykting" sedan han fått ett utvisningsbeslut mot sig. Trion greps i en efterlyst silverfärgad Mercedes.

Under kvällen genomförde polisen en massiv polisinsats i Brysselstadsdelen Schaerbeek, skriver hln.be. Två polishelikoptrar i luften och specialpolis med dragna vapen på marken uppgavs söka sig igenom hus till hus i jakten på misstänkta terrorister.

Tidigare under kvällen påträffades ytterligare en sprängladdning samt en IS-flagga vid en husrannsakan i stadsdelen. Den sunnimuslimska terrorgruppen Islamiska staten har tidigare idag tagit på sig skulden för terrordåden.

Se även

Stort antal döda i terrordåd mot EU:s huvudstad Bryssel


Karta: Fria Tider/Google Maps. Klicka på bilden för att se en större bild.

Under kvällen anlände även soldater till Bryssels flygplats Zaventem. De uppges nu delta i uppröjningsarbetet efter terrordåden, ett arbete som beräknas ta minst hela natten.

Vid sjutiden ikväll höll den belgiske kungen Philippe ett tal till nationen med anledning av terrordåden. Han talade bland annat om att hela landet tillsammans sörjer dem som dött, att terrordåden satt djupa spår hos folket och att den 22 mars aldrig mer kommer vara som vilken dag som helst.

Imorgon klockan tolv har myndigheterna i Belgien utlyst en tyst minut för att sörja dem som föll offer för dagens terrordåd.

Bilder från ett sörjande Europa idag


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Ärliget och uppriktighet ingen social konstruktion. Beteendet beror på männens testosteronnivåer, visar forskning.45 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om systemet som används för att byta befolkning.0 

Vetenskap

TV4: "Vikingarna hade klimatångest". Modern nytolkning av runorna på Rökstenen.0 

Forskare: Allt viktigare äta rött kött. Varningen: Näringsnivåerna i växter sjunker allt mer.0 

Kultur

"The Office"-stjärnan hyllas för "brutal roast" av Hollywood-eliten. Ricky Gervais gjorde mos av politiskt korrekta kändisar.0