Thomas Mattsson.

Thomas Mattsson försökte stoppa nyhetsartikel om sexövergrepp på Expressen

Publicerad 30 oktober 2017 kl 15.19

Media. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson ska ha försökt hindra Medievärldens artikel om sexuella övergrepp och så kallad sexism på Expressens redaktion. Det skriver Medievärldens chefredaktör Axel Andén på måndagen.

Gilla artikeln på Facebook

Medievärldens artikel "Utbredd sexism och övergrepp på Expressen tidigt 2000-tal", som publicerades den 27 oktober, handlar bland annat om hur en Expressenchef polisanmäldes för våldtäkt 2004. Artikeln beskriver vidare en osund kultur med sexuella övergrepp på tidningen. Expressen ska bland annat ha haft en "vikarieligglista" från vilken cheferna på kvällstidningen "bokade" vilka sommarvikarier de ville ligga med.

– De nya sommarvikarierna blev fotograferade tillsammans. Då stod en grupp män på redaktionen och pekade ut vilka de skulle ligga med, säger en tidigare anställd på tidningen till Medievärlden.

Nu framkommer det att Expressens chefredaktör Thomas Mattsson försökte få Medievärlden att avpublicera eller plocka ut delar av artikeln. Det hävdar Medievärldens chefredaktör Axel Andén idag.

Redan innan publiceringen ska Mattsson ha kontaktat Andén och sagt att Medievärlden skulle "se löjliga ut" om man lade upp delar av artikeln. Dessutom skulle det skada Expressen.

Axel Andén gick med på att ta bort delen om att Expressen-chefen drogat kvinnan innan han våldtog henne. Däremot lät man andra delar som Mattsson ville ha bort vara kvar.

Två timmar efter publiceringen ringde Mattsson på nytt upp Andén och frågade om hans relation till källan i artikeln.

"Då säger Thomas Mattsson, bland annat, att detta är en av de största skandalerna i den svenska presshistorien... Han säger att detta kommer skada både Medievärlden och kvinnan som gjort polisanmälan. Han rekommenderar mig att avpublicera artikeln. Det har jag aldrig någonsin varit med om förut", förklarar Axel Andén.

Mattson ska även ha sagt att Expressen kommer "agera" och att publiceringen kommer bli en fråga mellan Bonnierkoncernen och Medievärldens nya ägare Alma. Mattsson försökte även få Andén att plocka bort delen om polisanmälan mot Expressen-chefen. Men då klargjorde Andén att han inte tänker ta bort eller ändra något i publiceringen, och att det inte spelar någon roll vad Mattsson gör.

Axel Andén påpekar att han de senaste dagarna fått uppleva hur det är att ha en mäktig mediekoncern efter sig. Han menar att det är samma tryck som fått kvinnor på landets tidningar att hålla tyst om sexuella övergrepp.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Media

Vetenskap

Så uppstod de svenska stenblocksfälten. Upptäckten unik för de senaste 200 åren.0 

Forskare: "Tydliga tecken" på hjärnskada vid svår covid-19. Syns även redan vid måttlig sjukdom, enligt svensk studie.0