Asylkaoset

Tidigare chef för Invandrarverket: "Hjälp till flyktingar bör ges i närområdet"

Publicerad 29 maj 2017 kl 11.45

Inrikes. En stor asylinvandring till Sverige löser inte världens flyktingproblem. Hjälp till flyktingar ska framför allt erbjudas i närområdet. Då ger det bäst effekt och hjälper många fler. Det menar Thord Palmlund, tidigare generaldirektör för Invandrarverket, i en artikel på SvD Debatt.

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraterna har länge förespråkat att flyktingpolitiken primärt ska vara inriktad på att hjälpa flyktingar på plats, i krisområdenas närhet. Då når man de allra mest nödlidande och kan dessutom hjälpa betydligt fler människor än i dag.

En liknande lösning presenterar nu Thord Palmlund, tidigare generaldirektör för Invandrarverket, på SvD Debatt. Han stödjer dock inte SD som parti.

Att öppna sina dörrar för en stor asylinvandring, så som Sverige har gjort, är inte svaret på världens flyktingproblem, skriver Palmlund. Kostnaderna är alldeles för höga och många invandrare blir arbetslösa.

I stället måste man vara realistisk och använda sunt förnuft, påpekar han.

Det som både kan fungera och hjälpa många fler utsatta människor är internationella insatser som FN- och EU-program och till exempel utvecklings­projekt som omfattar flyktingar och lokalbefolkning.

Projektet "the Jordan Compact", som förra året tilldelades 2 miljarder dollar av EU i utbyte mot att Jorda­nien gav 200 000 arbetstillstånd till syriska flyktingar, är ett alternativ, skriver Palmlund. Flera internationella före­tag, däribland svenska Ikea, är inblandade i experi­mentet. På så sätt erbjuds människorna en möjlighet att arbeta och hjälpa till, samtidigt som de stannar nära sitt hemland och eventuellt kan bidra till att bygga upp landet igen.

"Hjälp till flyktingar i deras närområden är med all sannolikhet det bästa sättet att ­använda våra resurser effektivt", skriver Thord Palmlund och hänvisar sedan till Fredrik Reinfeldts tal från 2014 om att svenskarna ska "öppna sina hjärtan":

"Flyktingpolitiken bör inte vara baserad på ett öppet hjärta utan på ett gott hjärta och sunt förnuft, så att vi kan leva upp till vårt inter­nationella ansvar och hedra vår humanitära tradition."

Thord Palmlund vill dock inte helt ersätta asylinvandringen med hjälpinsatser på plats, utan begränsa den till vad vi klarar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0