Asylkaoset

Tidigare chef för Invandrarverket: "Hjälp till flyktingar bör ges i närområdet"

Publicerad 29 maj 2017 kl 11.45

Inrikes. En stor asylinvandring till Sverige löser inte världens flyktingproblem. Hjälp till flyktingar ska framför allt erbjudas i närområdet. Då ger det bäst effekt och hjälper många fler. Det menar Thord Palmlund, tidigare generaldirektör för Invandrarverket, i en artikel på SvD Debatt.

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraterna har länge förespråkat att flyktingpolitiken primärt ska vara inriktad på att hjälpa flyktingar på plats, i krisområdenas närhet. Då når man de allra mest nödlidande och kan dessutom hjälpa betydligt fler människor än i dag.

En liknande lösning presenterar nu Thord Palmlund, tidigare generaldirektör för Invandrarverket, på SvD Debatt. Han stödjer dock inte SD som parti.

Att öppna sina dörrar för en stor asylinvandring, så som Sverige har gjort, är inte svaret på världens flyktingproblem, skriver Palmlund. Kostnaderna är alldeles för höga och många invandrare blir arbetslösa.

I stället måste man vara realistisk och använda sunt förnuft, påpekar han.

Det som både kan fungera och hjälpa många fler utsatta människor är internationella insatser som FN- och EU-program och till exempel utvecklings­projekt som omfattar flyktingar och lokalbefolkning.

Projektet "the Jordan Compact", som förra året tilldelades 2 miljarder dollar av EU i utbyte mot att Jorda­nien gav 200 000 arbetstillstånd till syriska flyktingar, är ett alternativ, skriver Palmlund. Flera internationella före­tag, däribland svenska Ikea, är inblandade i experi­mentet. På så sätt erbjuds människorna en möjlighet att arbeta och hjälpa till, samtidigt som de stannar nära sitt hemland och eventuellt kan bidra till att bygga upp landet igen.

"Hjälp till flyktingar i deras närområden är med all sannolikhet det bästa sättet att ­använda våra resurser effektivt", skriver Thord Palmlund och hänvisar sedan till Fredrik Reinfeldts tal från 2014 om att svenskarna ska "öppna sina hjärtan":

"Flyktingpolitiken bör inte vara baserad på ett öppet hjärta utan på ett gott hjärta och sunt förnuft, så att vi kan leva upp till vårt inter­nationella ansvar och hedra vår humanitära tradition."

Thord Palmlund vill dock inte helt ersätta asylinvandringen med hjälpinsatser på plats, utan begränsa den till vad vi klarar.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0