Asylkaoset

Tidigare MI6-chefen: "Populistiskt uppror" hotar Europa om asylkaoset inte stoppas

Publicerad 18 maj 2016 kl 22.35
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Ett "populistiskt uppror" hotar om asylkaoset inte stoppas. Det tror tidigare MI6-chefen Sir Richard Dearlove.
– Insatserna är väldigt höga, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

Under "World on the Move" i måndags, anordnad av brittiska BBC, var tidigare chefen för Storbritanniens underrättelsetjänst MI6 inbjuden talare. En stor del av hans tal kretsar kring den brittiska folkomröstningen om EU nästa månad och huruvida Storbritannien bör stanna i unionen eller inte.

Dearlove pratar även om asylkaoset och varnar för de effekter det håller på att få för Europa. Han drar paralleller mellan det som händer i Europa idag och Romarrikets fall under antiken.

– Rom kunde, trots all sin byråkrati och militära skicklighet, inte förhindra att dess imperium översvämmades av massförflyttningen av Europas stammar, konstaterar han.

Den tidigare spionchefen poängterar också att så länge Europa lockar asylsökarna hit kommer invandringen fortsätta, då går den inte att stoppa.

– Av historien lär vi oss att mänskliga flodvågor är omöjliga att stoppa om inte de krafter som skapar dem tas bort, säger han.

Dearlove konstaterar att en del av de invandrare från tredje världen som kommer till Europa "oundvikligen kommer bära med sig terrorismens virus". Mot slutet av sitt tal varnar han för vad som kan hända om Europas ledare inte får situationen under kontroll.

– Om Europa inte kan agera samfällt och övertyga en majoritet av sina medborgare att man kan ta kontroll över asylkaoset, då kommer EU falla offer för ett populistiskt uppror som redan kokar, slår han fast innan han avslutar:

– Insatserna är väldigt höga. Den brittiska omröstningen om EU-medlemskap är det första tärningskastet i ett större geopolitiskt spel.

Sir Richard Dearlove var chef för MI6 mellan 1999 och 2004.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0