Tyskland väntas rädda spanska banker

Publicerad 29 april 2012 kl 22.05

Utrikes.Spaniens kreditbetyg sänktes i fredags till BBB+ från tidigare A av kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's. Samtidigt cirkulerar uppgifter i tysk media att det finns hemliga planer på att låna ut pengar direkt till landets vacklande banker.

Gilla artikeln på Facebook

Standard & Poor’s sänkning innebär att Spaniens kreditstatus bara är tre steg från ”skräpstatus”. Anledningen till sänkningen är enligt S&P den krisande spanska banksektorn, som dras med många dåliga lån. Samtidigt varnar de också för att den ekonomiska krisen i Spanien kan förvärras i slutet av året.

Den Europeiska centralbankens chef Mario Draghi svarade under en utfrågning i EU-parlamentets ekonomiutskott i onsdags undvikande på huruvida han skulle öppna för utlåning till spanska banker, något som till exempel Anders Borg (M) efterlyst.

Enligt uppgifter till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung smids det dock planer på att ge lån direkt till de spanska bankerna. Detta för att slippa ge krislån direkt till den spanska staten. Lånen ska komma från den krisfonden ESM.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0