En Göteborgs-jihadist som krigat för IS deltog i Uppdrag granskning.

"Uppdrag granskning gjorde reklam för IS"

Publicerad 19 februari 2015 kl 18.27

Media. Gårdagens avsnitt av SVT:s "Uppgrag granskning" får nu kritik av författaren och socialarbetaren Patrik Stigsson, som hävdar att programmet blev till ett rent reklaminslag för terrororganisationen Islamiska staten, IS.

Gilla artikeln på Facebook

I en lång och inkännande intervju fick IS-soldaten "Adam" från Göteborg oemotsagt berätta om sin världsbild och det är som får honom att begå bestialiska övergrepp i islams namn.

Nu kritiseras inslaget av Patrik Stigsson, som under 13 år var socialarbetare i invandrartäta Biskopsgården i Göteborg. 

"Hade en nazist eller fascist kunnat få förklara sig på samma sätt? Och oemotsagd göra reklam för sin organisation och ideologi i public service-tv?" skriver Stigsson i ett inlägg på SVT Opinion.

Han konstaterar att programmet inte ställde en enda svår fråga. Istället ges jihadisten möjlighet att "i det närmaste helt utan ifrågasättande berätta om IS förträfflighet". 

"Programmet blev till ett reklaminslag för IS. Det gav sannolikt de som tillhör organisationen råg i ryggen och förnyad kraft att fortsätta kampen", skriver Patrik Stigsson på SVT Opinion.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0