Asylkaoset

Uppehållstillstånd blir tillfälliga i Norge

Publicerad 9 oktober 2015 kl 07.42

Utrikes. Precis som i Sverige har invandrare som fått asyl i Norge hittills som huvudregel fått permanent uppehålls­tillstånd. Men nu är det slut med det.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt ett nytt lagförslag från regeringen ska asylsökare som fått uppehållstillstånd i Norge utvisas efter fem år om förhållandena i hemlandet förbättrats, rapporterar NRK.

– I praktiken innebär det att grunderna för asylansökan kommer att omvärderas efter fem år, innan det blir aktuellt med permanent uppehållstillstånd, säger Jøran Kallmyr (FRP), statssekreterare vid justitiedepartementet, enligt Aftenposten.

Lagförslaget kan komma att minska antalet araber i Norge, som vällt in i landet den senaste tiden samtidigt som erfarenheter från Sverige visar att folkgruppen är mycket svår att integrera.

De flesta invandrare från arabvärlden till Norge uppger att de kommer från Syrien, och i veckan har Ryssland inlett en stor offensiv mot terrornätverket IS och andra jihadister i det landet. Inbördeskriget i Syrien kan därmed vara över inom kort, enligt bedömare.

– Om kriget i Syrien tar slut, eller situationen i Irak förbättrats, måste flyktingarna därifrån förbereda sig på ett återvända, säger säger Jøran Kallmyr till NRK.

Justitiedepartementet har nu förmedlat de nya riktlinjerna till den norska motsvarigheten till Migrationsverket.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0