Asylkaoset
Turkiets president Recep Erdogan pekas ut som ansvarig för den nuvarande massinvandringen till Europa.

Uppgift: Turkiet bakom asylkaoset i Europa

Publicerad 21 september 2015 kl 08.12

Utrikes. Turkiets regering styrde medvetet om den massiva invandringsvågen från arabvärlden till Europa i syfte att skapa opinion för en västerländsk bombkampanj mot Syrien. Det skriver Arad Nir, utrikespolitisk expert vid Israels största nyhetsförmedlare Channel 2 News, i en artikel i Al-Monitor.

Gilla artikeln på Facebook

När inbördeskriget i Syrien startade för fyra år sedan var Turkiet det första landet som öppnade sitt hjärta för de personer som flydde undan konflikten.

Genom att välkomna flyktingarna hoppades Turkiets president Recep Erdogan att bygga upp ett stöd inom Nato för en intervention i Syrien, som han då nyligen hade utsett till Turkiets främsta fiende.

Men strategin misslyckades. När USA och de andra västländerna visade sig ovilliga att ingripa militärt i Syrien beslutade sig Erdogan istället för att stödja de jihadistiska så kallade rebeller i landet som senare kom att bilda terrororganisationen Islamiska staten, IS, enligt Al-Monitor.

"Vad den turkiske presidenten i praktiken gjorde var att finansiera IS med ena handen medan han tog emot och stödde flyktingar som flydde undan organisationen med den andra", skriver tidningen.

Senare valde Erdogan att ytterligare öka pressen på västvärlden genom att öppna slussarna och rikta flyktingströmmen mot Europa, uppger en regeringskälla i Israel till Al-Monitors Arad Nir. Syftet skulle vara att skapa ett "outhärdligt mänskligt tryck" på kontinenten.

"Till en början gjorde Turkiet allt för att blockera sjövägarna som används för illegal invandring till Europa. Men senare, när det stod klart att Nato vägrade att vidta åtgärder för att störta Assad, beslöt Turkiet att sätta press på Europa. Under de senaste månaderna har Turkiet slutat att blockera flyktingarnas rörelse västerut. Den israeliska källan uppger att det är fullt möjligt att samma turkiska säkerhetsstyrkor som understödde IS nu stödjer människosmugglarna", skriver Nir.

Enligt Al-Monitor är den israeliska regeringen "skadeglad" över att Europa nu översvämmas med invandrare från arabvärlden. Tidningen hänvisar bland annat till att Israels ledare skryter om att det gränsstängsel de byggt effektivt håller invandrarna borta.

– Vi ser flyktingströmmen som sköljer över Europa. Vad som händer i Europa kunde ha hänt oss om vi inte hade agerat på ett intelligent sätt, sade exempelvis Israels försvarsminister Moshe Ya'alon nyligen.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0