Våldsamma tv-spel leder inte till ökat våld

Publicerad 14 juli 2016 kl 21.02

Vetenskap. I debatten hörs med jämna mellanrum påståenden om att våldsamma tv- och datorspel skulle skapa mer våld i samhället. Men forskning visar att "gamers" i själva verket är mindre våldsamma än andra, rapporterar Heat Street.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt studien, som publicerats i Southern Economic Journal, ledde en hundraprocentig ökning av spelandet av våldsamma tv-spel till en statistiskt säkerställd minskning av antalet våldsbrott med en procent.

Ekonomiprofessor Michael Ward, som är medförfattare till studien, konstaterar att minskningen, även om den är liten, kan ha flera förklaringar. Bland annat kan personer som spelar våldsamma spel avreagera sig och ta ut sin ilska i spelen snarare än att ägna sig åt våld ute i samhället.

En annan teori är att personer som ägnar sig åt tv-spel helt enkelt inte har tid att hamna i bråk just eftersom de inte befinner sig utomhus och dricker alkohol eller ägnar sig åt andra typer av beteenden som verkligen ökar benägenheten för våldsamt beteende.

– Oavsett hur välmenande kraven är på att begränsa tillgången till våldsamma tv-spel skulle vi ägna oss åt censur utifrån det felaktiga antagandet att spelen ger upphov till våld. Spelen kan faktiskt leda till att färre människor riskerar att utsättas för fler våldsbrott, säger Michael Ward.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Svenska anorektiker har klarat sig – så gjorde de. Så gick det för dem som insjuknade redan på 70-talet.0 Plus

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0