Världskongress bad Viktor Orban "begränsa yttrandefriheten"

Publicerad 10 december 2018 kl 16.26

Utrikes. Judiska världskongressens ordförande Ronald Lauder kräver att Viktor Orban ska "kraftigt fördöma" en satirbild i en ungersk tidning. Den ungerske premiärministern uppger sig vara förvånad över kravet.

Gilla artikeln på Facebook

"Jag är förvånad över att du ber mig att begränsa yttrandefriheten och pressfriheten. Trots all min respekt för dig kan jag inte uppfylla en sådan begäran", skriver Viktor Orban i ett brev till Ronald Lauder enligt AFP.

Det var förra månaden som den ungerska tidningen Figyelo publicerade en bild på Andras Heisler, ordförande för federationen av judiska samfund i Ungern (Mazsihisz), omgiven av pengar. Tidningen anklagade Heisler och Mazsihisz för oegentligheter i bokföringen i samband med den skattefinansierade renoveringen av en synagoga i Budapest.

Judiska världskongressens ordförande Ronald Lauder anser att bilden är antisemitisk och ville att Viktor Orban skulle "kraftigt fördöma" den. Något som den ungerske premiärministern alltså vägrar att göra.

Orban frågar i sitt brev till Lauder varför denne endast reagerar "när en vänsterorienterad offentlig person av judisk härkomst står i centrum för debatten". 

"Det är svårt att begripa den tydliga vänsterliberala partiskhet som du uppvisar i ungerska offentliga angelägenheter. Jag är osäker på om vi bör se ditt brev som ett politiskt dokument eller som ett ställningstagande för det ungerska judiska samfundet. Om det är det senare, tack för det. Även om det inte är nödvändigt", skriver Orban.

Bilden i Mazsihisz fick också diplomatiska rådgivare til Israels premiärminister att hålla ett möte med Ungerns ambassadör. Israel vill att den ungerska regeringen ska fördöma sådant som man anser vara antisemitism inom den ungerska debatten, enligt AFP.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Putins svar när NBC frågar om han är en mördare

Etablissemangsjournalisten fick obekväm motfråga. Hade svårt att hantera Vladimir Putin under intervjun från Kreml.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Stapplande Biden väcker frågor om demens

"Plågsamt att se.". Video från G7-mötet får stor spridning.0 

Avslöjade Clinton – hittad död

Låg bakom stort korruptionsavslöjande – liket upptäcktes på lördagen.. Paret Clinton anklagas för att ha röjt dussintals fiender ut vägen.0 Plus

Ungern ska förbjuda HBTQ-propaganda för barn

Förbereder ny anti-pedofillag.. Förbjuder material till unga som uppmuntrar till homosexualitet och könsbyten.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0