Var fjärde rättegång ställs in

Publicerad 10 december 2012 kl 07.55

Inrikes.Allt fler rättegångar ställs in och hittills i år har nära nog var fjärde brottsmål ställts in. De vanligaste anledningarna är att man inte har fått kontakt med den tilltalade och att tolk saknas.

Gilla artikeln på Facebook

Varje dag ställs mellan 50 och 60 rättegångar i brottmål i tingsrätterna in. De senaste tre åren har antalet inställda rättegångar varit mellan 17 000 och 19 000 per år, rapporterar TT.

År 2010 beräknades genomsnittskostnaden för en rättegång som ställs in samma dag till 11 600 kronor. Varje år blir kostnaden ett par hundra miljoner kronor.

Allt större andel av rättgångarna ställs in varje år. 2010 ställdes 23,26 procent av brottsmålen in, 2011 23,74 procent och hittills i år 24,39 procent.

Den vanligaste anledningen till inställda rättegångar är misslyckad delgivning, det vill säga att man inte har fått kontakt med den tilltalade, vilket skedde i 34 procent av fallen. Den näst vanligaste är processhinder som till exempel oförutsett tolkbehov, vilket skedde i 27 procent av fallen. Övriga vanliga anledningar är sjukdom eller förhinder, vilket inträffade i 20 procent av fallen, eller att den tilltalade eller något huvudvittne inte infann sig, vilket skedde i 15 procent av fallen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Utropspriset för Jerzy Sarneckis lyxvilla: 29 miljoner

Dags för miljöombyte för 74-årige vänsterprofilen. "Fantastiska villan" på Lidingö har "svävande trappa" och stor pool.0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0