bosattare

VIDEO: Israelisk bosättare skjuter palestinier

Publicerad 20 maj 2012 kl 23.42

Utrikes.Människorättsorganisationen B'Tselem har visat en video från i eftermiddags där en israelisk bosättare ses dra pistol och skjuta en palestinier i halsen. Bosättarna ska enligt uppgift också ha kastat sten på palestinierna utanför deras hem.

Gilla artikeln på Facebook

I en ny video från människorättsorganisationen B'Tselem kan man se en israelisk bosättare dra pistol, sätta sig i skjutställning och avfyra flera skott, framför näsan på flera soldater från den israeliska krigsmakten IDF.

Av allt att döma träffas en palestinsk man i halsen och blöder ymnigt när han bärs bort. Han vårdades senare på sjukhus och tillståndet är stabilt men fortfarande kritiskt.

Det skriver den israeliska tidningen Haaratz.

De skriver att en grupp bosättare från närbelägna kontroversiella bosättningen Izhar kom till den palestinska byn och kastade sten mot dem. När en grupp unga palestinier kastade sten tillbaka sköt en av bosättarna en palestinier i halsen.

I bakgrunden ses eldsvådor härja, som enligt palestinska uppgifter ska vara tända av bosättarna. De uppger att liknande attacker skedde veckovis under 2011.

Det är inte första gången något liknande sker. B'Tselem har tidigare rapporterat om hur byn Asira al-Qibliya blivit attackerade av israeliska bosättare med närvarande IDF-soldaters goda minne.

Trakasserier, våld och hot mot palestinier i sina hem har länge varit en erkänd strategi från Israels sida för att fördriva palestinier från ockuperat territorium. Bland annat Israels före detta försvarsminister Moshe Dayan ansvarig för de ockuperade områdena, har yttrat att "Ni [palestinier] kommer att leva som hundar, och var och en som vill lämna kommer att lämna, medan vi tar vad vi vill".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Paul: Neokonservativa som hetsar för krig

Uppmanar Trump att hålla fast vid sina principer. "De neokonservativa omkring honom dreglar efter konflikt."0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

David Gilmours samling under klubban i New York. Pink Floyds sångare och gitarrist säljer sina instrument i århundradets gitarrauktion.0 

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0