Asylkaoset

Domstolsverket kräver 1,7 miljarder extra för att klara fler asylmål

Publicerad 5 mars 2016 kl 12.52
Av Mattias Albinsson

Lag & Rätt. De kommande tre årens asylmål beräknas bli 1,7 miljarder kronor dyrare än tidigare års asylmål. Därför begär Domstolsverket mer pengar från regeringen för att ha råd med de extra kostnaderna, skriver Dagens Juridik.

Gilla artikeln på Facebook

Prislappen för den rödgröna regeringens satsning förra året på att, genom generösa asylvillkor och bidrag, öka invandringen till Sverige fortsätter att stiga. Sist ut i raden av myndigheter som kräver mer skattepengar för att hantera de ökande kostnaderna är Domstols­verket som vill ha 1.7 miljarder kronor extra.

Anledningen är att många invandrare som lockats till Sverige med generösa asylvillkor väntas bli besvikna när de får avslag på sina asylansökningar och därför överklagar dem till någon av landets migrationsdomstolar.

– Det mycket stora antalet nya mål som förväntas till migrations­domstolarna, innebär stora utmaningar för Sveriges Domstolar, säger Domstols­verkets general­direktör Martin Holmgren till Dagens Juridik.

Antalet asylmål väntas bli tre gånger så högt 2017-2019 jämfört med perioden 2013-2015 och kulmen kommer nås om två år förutspår Domstolsverket. Myndigheten konstaterar också att det är viktigt att asylsökare som överklagar sina utvisningsbeslut till domstol får ett domstolsutlåtande så snabbt som möjligt.

– Effektiviteten är även viktig ur andra perspektiv, eftersom långa väntetider innebär höga kostnader på andra håll i samhället, säger Gudrun Antemar, lagman på Förvaltningsrätten och migrationsdomstolen i Stockholm, till Dagens Juridik.

Utöver de extra pengarna för asylmålen vill Domstolsverket från och med 2018 ha omkring 160 miljoner kronor extra för att täcka ökande kostnader för övriga mål som myndigheten hanterar.


Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0