Klaus Schelkle och Bettina Taxis.

33 år gammalt mord på Finlandsfärja löst

Publicerad 20 september 2020 kl 22.04

Utrikes. Ett 33 år gammalt mord och mordförsök ombord på Finlandsfärjan Viking Sally är löst. Det rapporterar finsk media.
– Vi har en misstänkt i ärendet, säger förundersökningsledaren Veli-Matti Soikkeli.

Gilla artikeln på Facebook

Det var tidigt på morgonen den 28 juli 1987 som ett ungt tyskt par, 20-årige Klaus Schelkle och hans flickvän 22-åriga Bettina Taxis, hittades svårt misshandlade vid helikopterplattan ombord på Viking Sally när fartyget var på väg mellan Stockholm och Åbo i Finland.

Båda flögs med helikopter till sjukhuset i Åbo. På sjukhuset dödförklarades Schelkle medan Bettina Taxis konstaterades mycket svårt skadad, men överlevde.

På grund av tidigare erfarenheter av våldsbrott ombord på Finlandsbåtarna hade polisen utarbetat rutiner för hur sådana fall skulle hanteras. Bland annat flögs utredare ut till Viking Sally med helikopter redan innan det anlände till Åbo och när fartyget anlände till hamnen försökte polisen dokumentera alla passagerares personuppgifter och förhöra och filma alla som gick av.

Polisen fattade tidigt misstankar mot några av passagerarna ombord. Bland annat 21-årige Thomas Schmid, som reste i sällskap med Klaus Schelkle och Bettina Taxis. Han kunde dock ganska snart avfärdas från utredningen.

Misstankar uppstod även mot en 26-årig engelsman som hittats sovande på golvet i en salong med blodiga kläder som han påstod var hans eget näsblod. Han blev huvudmisstänkt och satt häktad i två veckor. Men efter att en analys av blodet på kläderna visat att blodet var hans eget, och inget annat framkom som kunde knyta honom till mordet och mordförsöket, så släpptes han på fri fot igen.

En svart sopsäck
I augusti 1987, månaden efter mordet på Viking Sally, gick två lokala fiskare iland på Lilla Björnholm, en ö i finska skärgården precis vid farleden in till Åbo. Där såg de en svart sopsäck på stranden. De lämnade sopsäcken på stranden och fortsatte sin färd.

Året därpå såg fiskarna sopsäcken igen och konstaterade att den var full med kläder. De tog då med sig säcken till polisen i Nagu och efter att polisen gått igenom säckens innehåll drogs slutsatsen att kläderna i den funnits ombord på Viking Sally. Sedan dess har utredningen i målet i princip stått stilla.

År 2016 ska det dock ha dykt upp något nytt som gjorde att brottsutredningen återupptogs. Polisen har dock varit väldigt förtegen med vad det är. Och nu, 33 år efter mordet, uppger förundersökningsledaren Veli-Matti Soikkeli att mordet och mordförsöket är löst.

– Vi har en misstänkt i ärendet, säger Soikkeli till Iltelehti.

Vem mördaren är, och hur polisen lyckats lösa den 33 år gamla mordgåtan, förblir emellertid hemligt, än så länge. Gärningsmannen ska dock fortfarande vara vid liv.

– Vad vi vet är personen i livet, säger Soikkeli.

Veli-Matti Soikkeli svarar inte på om den misstänkte begått några fler grova brott efter mordet och mordförsöket 1987.

– Det kommer jag inte kommentera, säger han.

Den tidigare brottsrubriceringen var dråp och dråpförsök, ett brott som enligt finsk lag preskriberas efter tjugo år. Under 2000-talet ändrades dock rubriceringen till mord och mordförsök, och mord preskriberas aldrig enligt finsk straffrätt.

För att en gärningsman ska kunna åtalas och dömas för våldsdådet på Finlandsfärjan sommaren 1987 krävs alltså att åklagaren kan bevisa att gärningsmannen begick ett mord när han dödade 20-årige Klaus Schelkle. Annars kan han inte dömas för gärningen.

M/S Viking Sally bytte 1990 namn till M/S Silja Star, och 1991 till M/S Wasa King. I januari 1993 såldes fartyget till Nordström & Thulin, delägare i rederiet Estline, och det bytte återigen namn till M/S Estonia. Fartyget förliste i september 1994 i vad som blivit känt som Estoniakatastrofen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0