Arkivbild.

Allt fler oroar sig för brottsligheten i Sverige

Publicerad 16 januari 2018 kl 11.12

Inrikes. Fler och fler oroar sig för brottsligheten i Sverige. Det visar den senaste nationella trygghetsundersökningen, som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade i dag. Kvinnor oroar sig betydligt mer än män och störst är kvinnors oro för bostadsinbrott och för överfall eller misshandel.

Dela artikeln

Nästan en tredjedel av befolkningen i Sverige (29 procent) oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i samhället. Det är en ökning från förra året, då 25 procent upplevde samma oro.

Efter en tidigare minskning har oron ökat från 2014, då andelen oroliga var nere på 19 procent.

Detta visar den nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brottsförebyggande rådet.

– Kvinnor uppger i större utsträckning än män att de oroar sig över brottsligheten i samhället, men oron ökar för både kvinnor och män, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå, i ett uttalande.

År 2017 uppgav 20 procent av befolkningen att de oroar sig för bostadsinbrott. Denna ökning har pågått sedan 2011, då andelen oroliga var 14 procent. Det är vanligare att kvinnor (23 procent) oroar sig för bostadsinbrott än att män (17 procent) gör det.

När det gäller oro att utsättas för misshandel eller överfall är skillnaderna ännu större. Av kvinnorna uppger 23 procent att de är oroliga för att utsättas för misshandel eller överfall. Motsvarande siffra för männen är 9 procent.

Vid frågan om otrygghet i att gå ut sent på kvällen i det egna bostadsområdet, så uppger 30 procent av kvinnorna att de känner sig mycket eller ganska otrygga, eller så otrygga att de avstår från att gå ut på kvällen. Bland männen uppger bara 9 procent detsamma.

– Otryggheten bland kvinnor kvarstår på samma nivå som förra året, men framförallt kan vi notera att andelen otrygga kvinnor fortsatt är betydligt större än andelen otrygga män, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

Drygt hälften, 55 procent, av befolkningen har stort förtroende (mycket stort eller ganska stort) för rättsväsendet som helhet, vilket är en minskning med 6 procentenheter från 2016. Förtroendet ökade fram till 2015, men har därefter minskat tydligt, och idag är andelen med stort förtroende tillbaka på samma nivå som när mätningarna inleddes 2006.

Vad gäller förtroendet för polisen är det drygt hälften (54 procent) som har stort förtroende, vilket är mindre än föregående år (61 procent 2016). Även förtroendet för polisen ökade fram till 2015 men de senaste två åren har det skett en tydlig minskning, skriver Brå.

NTU bygger på intervjuer med cirka 12 000 personer i åldrarna 16–79 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest. Värsta man kan tycka – trots att det är sant.0 

Linköpingsforskare har skapat atomlager av guld. Döper nya supertunna materialet till "guldén".0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0