Arkivbild.

Allt fler oroar sig för brottsligheten i Sverige

Publicerad 16 januari 2018 kl 11.12

Inrikes. Fler och fler oroar sig för brottsligheten i Sverige. Det visar den senaste nationella trygghetsundersökningen, som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade i dag. Kvinnor oroar sig betydligt mer än män och störst är kvinnors oro för bostadsinbrott och för överfall eller misshandel.

Gilla artikeln på Facebook

Nästan en tredjedel av befolkningen i Sverige (29 procent) oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i samhället. Det är en ökning från förra året, då 25 procent upplevde samma oro.

Efter en tidigare minskning har oron ökat från 2014, då andelen oroliga var nere på 19 procent.

Detta visar den nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brottsförebyggande rådet.

– Kvinnor uppger i större utsträckning än män att de oroar sig över brottsligheten i samhället, men oron ökar för både kvinnor och män, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå, i ett uttalande.

År 2017 uppgav 20 procent av befolkningen att de oroar sig för bostadsinbrott. Denna ökning har pågått sedan 2011, då andelen oroliga var 14 procent. Det är vanligare att kvinnor (23 procent) oroar sig för bostadsinbrott än att män (17 procent) gör det.

När det gäller oro att utsättas för misshandel eller överfall är skillnaderna ännu större. Av kvinnorna uppger 23 procent att de är oroliga för att utsättas för misshandel eller överfall. Motsvarande siffra för männen är 9 procent.

Vid frågan om otrygghet i att gå ut sent på kvällen i det egna bostadsområdet, så uppger 30 procent av kvinnorna att de känner sig mycket eller ganska otrygga, eller så otrygga att de avstår från att gå ut på kvällen. Bland männen uppger bara 9 procent detsamma.

– Otryggheten bland kvinnor kvarstår på samma nivå som förra året, men framförallt kan vi notera att andelen otrygga kvinnor fortsatt är betydligt större än andelen otrygga män, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

Drygt hälften, 55 procent, av befolkningen har stort förtroende (mycket stort eller ganska stort) för rättsväsendet som helhet, vilket är en minskning med 6 procentenheter från 2016. Förtroendet ökade fram till 2015, men har därefter minskat tydligt, och idag är andelen med stort förtroende tillbaka på samma nivå som när mätningarna inleddes 2006.

Vad gäller förtroendet för polisen är det drygt hälften (54 procent) som har stort förtroende, vilket är mindre än föregående år (61 procent 2016). Även förtroendet för polisen ökade fram till 2015 men de senaste två åren har det skett en tydlig minskning, skriver Brå.

NTU bygger på intervjuer med cirka 12 000 personer i åldrarna 16–79 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Inrikes

Person hittad mördad i skog i Alvesta

Hittades i ett skogsparti.. Anledningen till brottsrubriceringen är de "iakttagelser som polisen gjort på platsen".0 

Tre gripna i Stockholm för mord i Danmark

Greps på måndagen.. Misstänks för två mord och ett mordförsök.0 

60-årig invandrare döms för taxivåldtäkt

Den unga kvinnans liv är förstört.. Hon har panikångest, mardrömmar, sover dåligt och kan inte jobba.0 

Sidor

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0