Robert Mugabe.

Antivit diktator blir FN-organets ansikte utåt

Publicerad 21 oktober 2017 kl 08.45

Utrikes. Världshälsoorganisationen (WHO) har utsett Zimbabwes antivita diktator Robert Mugabe till ny "goodwill-ambassadör". Han ska sprida "hälsosamma" värderingar.

Gilla artikeln på Facebook

Under större delen av 1900-talet var Zimbabwe känt som "Afrikas kornbod". Landet exporterade stora mängder vete, majs och tobak. Men det var framförallt Zimbabwes vita jordbrukare som stod för landets blomstrande jordbruksnäring och långt in på 90-talet ägdes 70 procent av landets åkermark fortfarande av vita.

Det var något som president Robert Mugabe och hans marxist-leninistiska Zanu-PF ändrade på. År 2000 inledde Zimbabwes regering en vänsterpolitisk jordbruksreform där de vita jordbrukarna tvingades lämna ifrån sig sin mark samtidigt som de uppmanades lämna landet. 2014 fanns det bara mellan 100 och 150 vita bönder kvar i landet efter att tusentals av dem tvingats utvandra medan andra mördats. De vita böndernas jordbruksmark kvoterades ut till landets svarta befolkning.

Enligt SVT har Zimbabwe i praktiken förvandlats till en diktatur där befolkningen inte ens har tillräcklig tillgång till vård och mediciner. Zimbabwes vård är så dålig att landets ledare själva måste åka utomlands för att få kvalificerad vård

Trots det har nu FN-organet Världshälsoorganisationen (WHO) utsett Robert Mugabe till ny goodwill-ambassadör.

Det var WHO:s nye chef Tedros Ghebreyesus som fattade beslutet med motiveringen att Zimbabwe är ett land "som sätter hälsofrågor i centrum".

Ghebreyesus hoppas att Mugabe ska kunna påverka andra afrikanska ledare i samma "hälsosamma" riktning som Zimbabwe.

WHO använder ofta kändisar som goodwillambassadörer för att dra uppmärksamhet till sin verksamhet. Men att använda Robert Mugabe som affischnamn faller knappast alla i smaken.

– Detta är pinsamt, säger Iain Levine vid Rights Watch.

Även i sociala medier skämtas det friskt om WHO:s nya ansikte utåt.

"Robert Mugabe en världshälsoambassadör? Är det inte som att göra Josef Fritzl till en rådgivare för bra föräldraskap?", skriver en person.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

David Gilmours samling under klubban i New York. Pink Floyds sångare och gitarrist säljer sina instrument i århundradets gitarrauktion.0 

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0