Robert Mugabe.

Antivit diktator blir FN-organets ansikte utåt

Publicerad 21 oktober 2017 kl 08.45

Utrikes. Världshälsoorganisationen (WHO) har utsett Zimbabwes antivita diktator Robert Mugabe till ny "goodwill-ambassadör". Han ska sprida "hälsosamma" värderingar.

Gilla artikeln på Facebook

Under större delen av 1900-talet var Zimbabwe känt som "Afrikas kornbod". Landet exporterade stora mängder vete, majs och tobak. Men det var framförallt Zimbabwes vita jordbrukare som stod för landets blomstrande jordbruksnäring och långt in på 90-talet ägdes 70 procent av landets åkermark fortfarande av vita.

Det var något som president Robert Mugabe och hans marxist-leninistiska Zanu-PF ändrade på. År 2000 inledde Zimbabwes regering en vänsterpolitisk jordbruksreform där de vita jordbrukarna tvingades lämna ifrån sig sin mark samtidigt som de uppmanades lämna landet. 2014 fanns det bara mellan 100 och 150 vita bönder kvar i landet efter att tusentals av dem tvingats utvandra medan andra mördats. De vita böndernas jordbruksmark kvoterades ut till landets svarta befolkning.

Enligt SVT har Zimbabwe i praktiken förvandlats till en diktatur där befolkningen inte ens har tillräcklig tillgång till vård och mediciner. Zimbabwes vård är så dålig att landets ledare själva måste åka utomlands för att få kvalificerad vård

Trots det har nu FN-organet Världshälsoorganisationen (WHO) utsett Robert Mugabe till ny goodwill-ambassadör.

Det var WHO:s nye chef Tedros Ghebreyesus som fattade beslutet med motiveringen att Zimbabwe är ett land "som sätter hälsofrågor i centrum".

Ghebreyesus hoppas att Mugabe ska kunna påverka andra afrikanska ledare i samma "hälsosamma" riktning som Zimbabwe.

WHO använder ofta kändisar som goodwillambassadörer för att dra uppmärksamhet till sin verksamhet. Men att använda Robert Mugabe som affischnamn faller knappast alla i smaken.

– Detta är pinsamt, säger Iain Levine vid Rights Watch.

Även i sociala medier skämtas det friskt om WHO:s nya ansikte utåt.

"Robert Mugabe en världshälsoambassadör? Är det inte som att göra Josef Fritzl till en rådgivare för bra föräldraskap?", skriver en person.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Wilmas mördare slipper livstid – hovrätten sänker straffet

Tishko Ahmed får bara 18 års fängelse. "Omständigheterna inte så synnerligen försvårande att det finns skäl för livstids fängelse."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Jättelik 2.000 år gammal kattbild hittad på berg. Arkeologernas häpnadsväckande fynd.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0