Arkivbild.

Arabisk våldtäktsman får sänkt straff – för att han förlorat jobbet

Publicerad 12 september 2017 kl 16.16

Inrikes. Hovrätten sänker straffet för en irakisk man som våldtog en kraftigt berusad kvinna i Farsta tidigare i år. Rätten tycker synd om mannen, eftersom våldtäkten kostat honom hans taxijobb.

Gilla artikeln på Facebook

Det var tidigare i år som den 30-årige taxichauffören, som är medborgare i Irak, våldtog en redlöst berusad kvinna i en lägenhet i Farstaområdet i Stockholm.

I somras dömde tingsrätten honom till två års fängelse, lagens lägsta straff för våldtäkt.

När domen överklagades till hovrätten yrkade åklagaren att straffet skulle skärpas. Detta motiverades med att mannen inte använt skydd under övergreppet och därmed utsatt kvinnan som han våldtog för ett angrepp på hennes hälsa.

Men i stället sänker nu hovrätten straffet med två månader till ett år och tio månader, alltså lägre än minimistraffet för våldtäkt.

Orsaken är att taxichauffören förlorade sin förarlegitimation på grund av våldtäkten han begått. Hovrätten menar därför att våldtäktsmannen förorsakats "men", och förtjänar ett lägre straff.

Rätten medger visserligen att straffvärdet för den våldtäkt som irakiern gjort sig skyldig till motsvarar fängelse i två år.

"Vid straffmätningen ska emellertid också i skälig omfattning beaktas det men X förorsakats genom att han, enligt vad som har upplysts i hovrätten, fått sin taxiförarlegitimation indragen till följd av tingsrättens dom. Fängelsestraffets längd kan därför stanna vid ett år och tio månader", skriver hovrätten i sina domskäl.

Åklagaren hade även yrkat på utvisning, vilket dock ogillades av rätten.

Den dömde våldtäktsmannen nekar till brott.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0