Arkivbild.

Arabisk våldtäktsman får sänkt straff – för att han förlorat jobbet

Publicerad 12 september 2017 kl 16.16

Inrikes. Hovrätten sänker straffet för en irakisk man som våldtog en kraftigt berusad kvinna i Farsta tidigare i år. Rätten tycker synd om mannen, eftersom våldtäkten kostat honom hans taxijobb.

Gilla artikeln på Facebook

Det var tidigare i år som den 30-årige taxichauffören, som är medborgare i Irak, våldtog en redlöst berusad kvinna i en lägenhet i Farstaområdet i Stockholm.

I somras dömde tingsrätten honom till två års fängelse, lagens lägsta straff för våldtäkt.

När domen överklagades till hovrätten yrkade åklagaren att straffet skulle skärpas. Detta motiverades med att mannen inte använt skydd under övergreppet och därmed utsatt kvinnan som han våldtog för ett angrepp på hennes hälsa.

Men i stället sänker nu hovrätten straffet med två månader till ett år och tio månader, alltså lägre än minimistraffet för våldtäkt.

Orsaken är att taxichauffören förlorade sin förarlegitimation på grund av våldtäkten han begått. Hovrätten menar därför att våldtäktsmannen förorsakats "men", och förtjänar ett lägre straff.

Rätten medger visserligen att straffvärdet för den våldtäkt som irakiern gjort sig skyldig till motsvarar fängelse i två år.

"Vid straffmätningen ska emellertid också i skälig omfattning beaktas det men X förorsakats genom att han, enligt vad som har upplysts i hovrätten, fått sin taxiförarlegitimation indragen till följd av tingsrättens dom. Fängelsestraffets längd kan därför stanna vid ett år och tio månader", skriver hovrätten i sina domskäl.

Åklagaren hade även yrkat på utvisning, vilket dock ogillades av rätten.

Den dömde våldtäktsmannen nekar till brott.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur