Fallet Julian Assange
Julian Assange.

Assange förhörs nästa vecka

Publicerad 7 november 2016 kl 10.50

Utrikes. Julian Assange kommer att förhöras på Ecuadors ambassad i London på måndag nästa vecka. Då kan han dessutom få lämna ett dna-prov, skriver Åklagarmyndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är värdefullt att förundersökningen nu kan föras framåt genom att förhör med den misstänkte kan komma till stånd, säger överåklagare Marianne Ny, som ansvarar för utredningen, i ett uttalande.

Wikileaks-grundaren har varit misstänkt för sexbrott mot två svenska feminister och befinner sig sedan 2012 på Ecuadors ambassad i London.

Ecuador har beviljat den svenska framställningen om rättslig hjälp i brottmål och förhöret genomförs av en ecuadoriansk åklagare. Den svenska biträdande åklagaren i ärendet, chefsåklagare Ingrid Isgren, och en svensk polisinspektör tillåts närvara vid förhöret.

Dessutom ett DNA-prov kommer också att tas, under förutsättning att Assange samtycker till detta.

Resultatet av förhöret kommer vid en senare tidpunkt att redovisas skriftligt från Ecuador till de svenska åklagarna. När denna redovisning skett kommer åklagarna att ta ställning till den fortsatta förundersökningen.

Sekretess gäller enligt ecuadoriansk lag för de utredningsåtgärder som vidtas på ambassaden. Därför kan åklagarna varken före eller efter förhöret lämna någon information kring detaljer i utredningen.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0