Så här skulle en framtida månbas kunna se ut.

Astronauters urin kan bygga månbaser

Publicerad 30 april 2020 kl 08.43

Vetenskap. De månbaser som flera av världens rymdorganisationer planerar att bygga kommer eventuellt bestå av material som astronauterna själva kan bidra med. Ämnet kallas urea och kommer från urin. Europeiska forskare menar att ämnet kan användas som en viktig komponent i betong.

Gilla artikeln på Facebook

Under de kommande decennierna planerar Nasa, Esa och den kinesiska rymdorganisationen CNSA att bygga månbaser som en del av framtida missioner som ska ta människor längre ut i rymden. Det man forskar mycket på är hur man ska transportera byggmaterial till månen.

Att transportera 0,45 kilo från jorden till rymden kostar cirka 100.000 kronor. Det betyder att uppbyggnaden av en hel månbas skulle bli väldigt dyr. Därför undersöker rymdorganisationerna möjligheten att använda material från månens yta, samt hur astronauterna själva kan bidra – med till exempel sin urin.

Forskare i Norge, Spanien, Nederländerna och Italien har genomfört flera experiment för att undersöka potentialen i ämnet urea som finns i urin. Ämnet kan användas som mjukningsmedel, ett tillsatsmedel som kan användas i betong för att mjukgöra och göra den mer flexibel innan den härdas.

Experimenten som utfördes på Ostfold Universitet i Norge avslöjar att proverna som innehåller urea klarar tyngre vikter och förblev stabila.

– Vi har ännu inte undersökt hur urea skulle extraheras från urinen, eftersom vi fortfarande bedömer om detta verkligen skulle vara nödvändigt. Det kanske finns andra komponenter som också kan användas i betongen, säger Anna-Lena Kjoniksen, forskare på Ostfold Universitet, till Moon Daily.

– Vattnet i urinen kanske kan användas för att blanda betongen, tillsammans med det vatten som eventuellt kan utvinnas på månen eller en kombination de av båda, fortsätter hon.


Nyheter från förstasidan

Nu fler coronadöda i Sverige än i Kina

Kina har nästan utrotat viruset. Men i Sverige ökar smittan kraftigt – och Tegnell ångrar ingenting.0 

Ekonominyheter

Konkurs inget hinder under coronayran. Aktien dubblades i värde efter konkursutbrottet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus