Den illegale invandraren fick svenskt körkort och var folkbokförd i Sverige sedan 2009 trots att han dömdes till utvisning för sina asylbluffar redan 1997.

Asylbluffare döms till fängelse

Publicerad 20 juni 2018 kl 21.35

Inrikes. En 48-årig kurd från Irak har dömts till två månaders fängelse för brott mot utlänningslagen. Detta efter att han fortsatt att uppehålla sig i Sverige och bluffat med olika personuppgifter – trots att han utvisades på livstid för asylbedrägerier för över 20 år sedan.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Den asylansökan under falskt namn som mannen dömdes för 1997. (Klicka för större bild.

Mannen stoppades den 15 maj i år vid gränskontrollen på Lernacken i Malmö. Vid en kontroll upptäcktes en spärr på en person med samma uppgifter men med en födelsetid som skiljde sig 10 dagar från den som 48-åringen nu uppgav.

En fingeravtrycksundersökning visade att det rörde sig om samma person och det framkom att han invandrade till Sverige år 2008 och blev folkbokförd där år 2009. Handlingar från Tyskland visade att han blev tysk medborgare år 2010. 

Det visade sig senare att han hade en lång historia av asylbedrägerier bakom sig.

Mannen lämnade Irak 1988. Han nekades asyl i Danmark men lyckades få uppehållstillstånd i Tyskland.

Han ansökte sedan om asyl i Sverige år 1993, men ansökan avslogs. Den 4 december 1996 lämnade han in en ny asylansökan, denna gång med falska handlingar på arabiska under ett annat namn.

I samband med att mannens fingeravtryck kontrollerades kunde Statens invandrarverk konstatera att han tidigare ansökt om asyl under ett annat namn. En polisutredning startades och i januari 1997 dömdes mannen vid Borås tingsrätt för brukande av falsk urkund och brott mot utlänningslagen. Enligt domen skulle han utvisas ur riket med obegränsat återreseförbud. Han fördes sedan till Tyskland där han tidigare fått uppehållstillstånd under annan identitet.

I den nya brottsutredningen har det framkommit att 48-åringen också varit i Norge år 1999 och att det tidigare fanns ett inreseförbud mot honom till Danmark som gällde till år 2002.

Malmö tingsrätt slår i sin dom från i måndags fast att mannen mellan 2009 och 2018 olovligt uppehållit sig i Sverige, där han också var folkbokförd och fått körkort.

"Genom att återvända till Sverige, med nya personuppgifter beträffande födelsedatum, utan att göra närmare kontroller av sin rätt att vistas här har han i vart fall visat sig likgiltig inför risken för att återreseförbudet fortfarande var gällande. [48-åringen] måste således ha insett att det förelåg en avsevärd risk för att han inte hade rätt att uppehålla sig i landet", skriver domstolen.


Nyheter från förstasidan

Muslimsk tågpersonal ska få be på jobbet

Företaget ber om ursäkt efter kritik i media. "Jag är övertygad om att mångfalden gör oss till ett bättre företag."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0