" /> " /> " />
NEJ TILL KRIG. Det brittiska parlamentet röstade sent på torsdagskvällen nej till regeringens förslag om Syrien. Beslutet fattades efter en livlig debatt i underhuset som pågick hela dagen.

Brittiska parlamentet röstar nej till krig

Publicerad 30 augusti 2013 kl 02.02

Utrikes.Krigsförespråkaren David Cameron led ett svidande nederlag när det brittiska underhuset sent på torsdagskvällen tog ställning till regeringens förslag om ett militärt angrepp mot Syrien. 285 ledamöter röstade mot regeringens motion, medan 272 röstade för.

Gilla artikeln på Facebook

Den brittiska regeringens planer på krig mot Syrien stötte på patrull redan i förrgår när Labourledaren Ed Milliband i en överraskande helomvändning meddelade att hans parti inte ställde sig bakom ett mer eller mindre omedelbart angrepp mot Syrien.

Igår presenterade regeringen därför en ny motion, med innebörden att ett angrepp skulle kunna ske först efter att man försökt få säkerhetsrådets välsignelse och efter att det brittiska parlamentet gett klartecken i en senare omröstning.

Labour valde emellertid att komma med ett motförslag där man bland annat ställde krav på att det skulle föreligga "övertygande bevisning" om att den syriska regeringen använt kemiska vapen och att det finns en "tydlig folkrättslig grund" för ett angrepp mot Syrien.

Det blev en lång och livlig debatt när de båda motionerna lades fram i det brittiska underhuset på torsdag. Syrienfrågan skar rakt genom partilinjerna och många ledamöter från David Camerons eget konservativa parti kritiserade starkt tanken på ett militärt angrepp mot Syrien.

Debattens kanske kraftfullaste inlägg gjordes av George Galloway, som är parlamentsledamot för socialistiska Respect Party. Galloway ifrågasatte att den syriska regeringen skulle vara så galen att den genomfört kemiska angrepp i Damaskus samma dag som FN:s inspektörer anlände till staden. Han riktade också svidande kritik mot den brittiska regeringen som han framhöll länge har stöttat rebellerna med vapen och pengar, trots att de gjort sig skyldiga till en lång rad grova krigsförbrytelser.

– Titta på filmen som visar hur en av befälhavarna för den syriska revolutionen skär upp bröstet på en människa och äter hans hjärta och lever. Han filmar sig själv och lägger upp filmen på YouTube därför att han tänkte att det kanske kunde vara trevligt. … Varje religiös minoritet i Syrien, och det finns 23 sådana, är stel av skräck inför tanken att de syriska rebellerna ska segra – de rebeller som den brittiska premiärministern och utrikesministern har gjort sitt yttersta för att förse med vapen och pengar de senaste två åren, sade Galloway.

När underhuset sent på torsdagskvällen gick till omröstning förväntade sig många inledningsvis att den brittiska regeringens förslag skulle gå igenom, efter att Labourpartiets motförslag röstats ned med siffrorna 332 mot och 220 för.

Men när det blev dags att rösta om regeringens motion valde ett stort antal konservativa och liberaldemokratiska parlamentsledamöter att gå emot sina egna partier. När röstsammanräkningen var klar visade det sig att 285 ledamöter sade nej till regeringsförslaget medan 272 röstade för. Röstsiffrorna innebär att omkring 40 ledamöter från de båda regeringspartierna, Tories och Liberaldemokraterna, röstade mot regeringens förslag.

Konsekvensen blev att parlamentet sade nej till såväl regeringens förslag som Labours motförslag. Båda förslagen hade hållit dörren öppen för ett brittiskt deltagande i militära angrepp mot Syrien, men under olika förutsättningar. Men efter omröstningen förklarade David Cameron att det inte blir något krig för Storbritanniens del.

– Eftersom underhuset inte har godkänt någon motion står det klart för mig att det brittiska parlamentet, som reflekterar det brittiska folkets uppfattning, inte vill ha någon militär aktion. Jag inser det, och regeringen kommer att agera i enlighet med det, sade Cameron.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Mer från Utrikes

Tyskland: Vaccin kan vara klart till hösten

Kan sättas in snart, enligt smittskyddsmyndighet.. Tyskland har börjat planera för hur vaccinet ska fördelas.0 

Miljardären lägger ännu ett årtioende bakom sig. Men Soros kulturmarxistiska livsverk har kanske aldrig varit så hotat som idag.0 

Pingvinerna fler än man tidigare trott

Isarnas kejsare frodas på Antarktis.. Nya kolonier upptäckta med hjälp av satellit.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0