Coronasjuk fick nya lungor

Publicerad 5 november 2020 kl 13.07

Vetenskap. För första gången i Sverige har en patient genomgått en lungtransplantation efter att ha insjuknat i covid-19. Patienten har nu kunnat lämna Sahlgrenska Universitetssjukhuset för fortsatt rehabilitering på hemmaplan.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är första gången vi har utfört en lungtransplantation på en patient som drabbats av covid-19, säger Göran Dellgren, professor och överläkare på Transplantationscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset., i ett pressutskick

Patienten insjuknade i covid-19 tidigt i våras och vårdades både i respirator på intensivvårdsavdelning och därefter i Ecmo i flera månader i Stockholm.

Ecmo-behandling innebär att man hjälper patienten med syresättning utanför kroppen via en liten maskin som fungerar som en konstgjord lunga. Patientens blod förs ut ur kroppen och syresätts i en maskin innan det förs tillbaka igen när lungorna inte själva klarar detta. Behandlingen kan ges till svårt sjuka lungpatienter där inte ens respirator är tillräckligt. Syftet är att låta lungorna få vila och ge möjlighet till att läka.

– I det här fallet läkte inte lungorna samtidigt som patienten i övrigt var tillräckligt stark för att överhuvudtaget kunna klara av en lungtransplantation. Både intensivvård och framförallt Ecmo innebär en väldigt påfrestning för kroppen. Vår patient hade vårdats mer än fyra månader i Ecmo och respirator i Stockholm och då ingen återhämtning av lungorna bedömdes möjlig längre, genomgick han efter noggrann utvärdering lungtransplantation.

På Transplantationscentrum ser man dock att ytterst få kommer att bli aktuella för lungtransplantation med anledning av covid-19. De allra flesta med covid-19 tillfrisknar utan sjukhusvård och av de som behöver sjukhusvård är det endast en del som behöver vård på intensivvårdsavdelning med respirator.

– Det är endast i enstaka fall som Ecmo-behandling kommer att vara aktuell för den här patientgruppen. En lungtransplantation är alltid bara aktuellt för de allra svårast sjuka med lungor som bedöms inte kunna läka, samtidigt som patienten i övrigt bedöms klara av en lungtransplantation. Men för dessa patienter är transplantationen helt avgörande, säger Göran Dellgren.


Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson vill stoppa invandringen – av städare och diskare

Lägger skulden på Moderaternas "ultraliberala" regler. "Kapitalistisk rovdrift på människor, exploatering och organiserad kriminalitet."0 

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Borgare skyller på "sossarna" – men undviker problemets kärna.0 Plus

Vetenskap

570 miljoner år gamla fossil upptäckta på Grönland. 30 miljoner år äldre än då djuren anses ha uppstått.0 

Silverskatt från vikingatiden hittad i Täby. "Fick plötsligt ett otroligt kraftigt utslag med metalldetektorn."0 

Kultur