USA-valet

Cruz växande hot mot Trump i presidentvalet

Publicerad 15 januari 2016 kl 12.37
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den republikanske presidentkandidaten Ted Cruz har kommit att bli ett allt större hot mot Donald Trump. Nu ifrågasätts Cruz valbarhet av Trump eftersom Cruz inte är född i USA.

Gilla artikeln på Facebook

Republikanerna topp fem

Kandidat%
Trump34,5
Cruz19,3
Rubio11,8
Carson9,0
Bush4,8
Källa: Real Clear Politics (RCP Avarage)

Igår möttes Republikanernas sju främsta kandidater för president­valet i USA nästa år till debatt. Och startfältet inför primärvalen som hålls nu under våren har ritats om ordentligt de senaste två månaderna.

Då, i början av november, utgjorde den afro­amerikanske neuro­kirurgen Ben Carson det största hotet mot Donald Trump och i vissa mätningar hade han ett större opinions­stöd än den framgångs­rike affärs­mannen. Men sedan dess har Carsons kampanj kantats av såväl skandaler som avhopp av viktiga kampanjmedarbetare och stödet för Carson har rasat.

Istället har senator Ted Cruz, från Texas, kommit att bli Trumps främste utmanare. Cruz har gjort sig känd som en stark motståndare mot Obamas amnesti för illegala invandrare och i september förra året stod Cruz och Trump sida vid sida i kongressen för att stoppa president Barack Obamas atomavtal med Iran.

Trump och Cruz leder motståndet mot atomavtalet med Iran

De senaste dagarna har Trump börjat ifrågasätta om Cruz ens är valbar som president eftersom han är född i Kanada, inte USA, en fråga som även kom upp under gårdagens debatt.

– I september sade min vän Donald att han låtit sina advokater titta på den här frågan på alla sätt och då fanns det inga problem. Sedan september har konstitutionen inte förändrats, men opinionssiffrorna har gjort det, konstaterade Cruz under debatten.

Den amerikanska konstitutionen säger att endast en "naturligt född medborgare" kan bli president i USA, men vad en sådan medborgare är har aldrig definierats. Klausulen skrevs in i konstitutionen 1787 för att förhindra utländskt inflytande över USA.

Tonen mellan de båda presidentrivalerna var dock inte lika hård som den tidigare har varit mellan Trump och andra meningsmotståndare och Trump föreslog att de skulle satsa på en framtid tillsammans som president och vice president. Cruz har tidigare undvikit att gå till attack mot Trump då de i flera politiska frågor i stort delar uppfattning.

Tidigare i veckan kritiserades Trump till och med för att inte vara tillräckligt mycket höger och konservativ när Cruz anklagade honom för att "förkroppsliga New York-värderingar".

– De flesta vet vad New York-värderingar är, sade Cruz under gårdagens debatt.

När den kvinnliga moderatorn av debatten invände med att hon kommer från New York tog Cruz hjälp av publiken eftersom debatten hölls i delstaten South Carolina.

– Du är från New York, så du kanske inte vet det, men jag lovar dig att i South Carolina vet de det. Det finns många underbara hårt arbetande män och kvinnor i delstaten New York, men alla vet att värderingarna i New York City är socialliberala, de är för abort, för homoäkenskap och fokuserar på pengar och media.

– Det kommer inte många konservativa från Manhattan, konstaterade han.

Donald Trump kontrade med att berätta om sina upplevelser i New York under terrorattackerna 11 september 2001.

– När World Trade Center störtade ned såg jag något som ingen annan plats på jorden hade kunnat hantera på ett finare och humant sätt än New York.

Trumps motargument fick till och med Ted Cruz att applådera.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0