DN oroas av förbud mot kärnvapen på svensk mark: "Hotar Nato-samarbetet"

Publicerad 31 augusti 2017 kl 06.54

Inrikes. Flera svenska medier går nu med DN i spetsen till attack mot regeringens planer på att underteckna en FN-konvention som bland annat skulle förbjuda att kärnvapenkrig bedrivs från svensk mark. Skälet är att USA inte har godkänt att svenska politiker ställer sig bakom konventionen.

Gilla artikeln på Facebook

"DN kan i dag rapportera om en hotande, allvarlig, försämring av Sveriges säkerhetspolitiska läge. Sverige riskerar att bli försvarspolitiskt isolerat", dundrar Dagens Nyheter på så kallad nyhetsplats. Tidningen säger sig även vara informerad om att ett undertecknande skulle leda till att "amerikanska stridskrafter inte längre kan öva i Sverige".

Den planerade konventionen "hotar" nu Sveriges möjlighet att agera avskjutningsplats åt USA vid ett eventuellt kärnvapenkrig mellan stormakterna. Istället för att kunna angripa Ryssland med kärnvapen från svenskt territorium skulle Nato då behöva förlita sig på konventionella stridskrafter.

Ett kärnvapenförbud på svensk mark skulle kunna bidra till att kärnvapen undantas från stridsplaneringen mot Sverige på rysk sida, men det är inte säkert. Klart är i alla fall att den kärnvapen­beredskap som DN förespråkar leder till att svensk mark blir ett bombmål för ryska kärnvapen.

Den 7 juli röstade Sverige ja till den slutliga resolutionstexten i FN, vilket väckt kritik inom Nato. I Natos strategi ingår kärnvapen inte bara som avskräckande defensivt vapen, som bygger på så kallad andraslags­förmåga, utan istället har militäralliansen en uttalad policy om att kunna använda kärnvapen som första användare.

Det svenska folket har hittills i opinionsundersökningar sagt att man är emot ett svenskt medlemskap i Nato.

I mars 2014 sade 50 procent att man önskar att Sverige också fortsättningsvis står utanför Nato, med 31 procent önskar fullt medlemskap och 19 procent inte tog ställning.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson avfärdar kritikerna som "överklassen"

Efter angreppet mot Ivar Arpi. "Överklassen har aldrig tålt att bli ifrågasatt, särskilt inte av arbetarrörelsen."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0