Hotet mot sexköpslagen

Europadomstolen kan avskaffa sexköpslagen

Publicerad 7 september 2021 kl 05.47

Inrikes. Sverige har begärt att få lägga sig i en pågående process i Europadomstolen mellan en grupp kvinnor som säljer sex och den franska staten, som nyligen infört en variant av den svenska sexköpslagen. Om domstolen underkänner lagen så skulle den nämligen upphävas – även i Sverige.

Dela artikeln

– Ett ofördelaktigt utslag skulle kunna få betydelse inte bara för Frankrikes lagstiftning utan också för Sveriges lagstiftning, eftersom den ju är likartad, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot.

Sexarbetarna som stämt Frankrike i Europadomstolen hävdar att den franska lagen bryter mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och i synnerhet konventionens bestämmelse om rätt till privatliv. Men då ger sig alltså den svenska regeringen in i processen för att ta strid för sin omdebatterade lagstiftning.

– Det är ju enormt viktigt för Sverige att vi försvarar vår lagstiftning, vi var ju först i världen med att införa den här typen av lagstiftning och vi har betraktat det som ett effektivt medel för att sexuell slavhandel... stoppa människohandel och sexuell exploatering.

Det Sverige var först i världen med var att förbjuda människor – i regel män – att köpa sex, medan försäljning av sexuella tjänster inte kriminaliseras.


Nyheter från förstasidan

Trump Skjuten

Två döda vid attentat mot kampanjmöte. Blodig Trump skrek "Kamp, kamp!"0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0