Facebook ska hjälpa regeringen bekämpa "fake news" inför valet

Publicerad 21 februari 2018 kl 10.47

Media. Regeringen har haft samtal med Facebook för att förmå den sociala medieplattformen att ta krafttag mot "desinformation" inför riksdagsvalet. Nu bekräftar Facebook att man inleder ett samarbete med flera svenska myndigheter.

Gilla artikeln på Facebook

Nyligen rapporterades att bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) inlett en så kallad dialog med Facebook.

Anledningen är att regeringen vill förmå Facebook att påverka vilket innehåll som användarna ska tillåtas ta del av inför riksdagsvalet i höst.

– Om människor inte är medvetna om att mycket som skrivs är propaganda och desinformation och inte journalistisk och information kan det vara en risk, sade Peter Eriksson till Expressen förra veckan.

Nu bekräftar Facebook att bolaget kommer att arbeta "i samförstånd med" olika svenska myndigheter som MSB och Valmyndigheten.

– Vår roll är att säkerställa att det goda överväger de krafter som kan äventyra de sunda diskussionerna, säger Peter Münster, Facebooks kommunikationschef i Norden, till Dagens Media.

En skärpning av Facebooks regler som snart blir verklighet är att personer som vill ha politisk reklam på sajten kommer att bli tvungna att verifiera sin identitet, enligt Peter Münster.


Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0