Peter Strzok och Lisa Page kämpade för att få Hillary Clinton vald till president. Sedan blev de en del av den grupp som utredde Donald Trumps påstådda rysskopplingar.

FBI-chefens löfte till sin älskarinna: "Vi kommer stoppa" Trump

Publicerad 17 juni 2018 kl 18.14

Utrikes. En stor skandal har briserat i USA efter att en rapport släppts som skildrar anmärkningsvärd korruption inom den federala polismyndigheten FBI. I svensk media har det dock varit märkligt tyst om avslöjandena.

Gilla artikeln på Facebook

© Fox

Ett av sms:en mellan Strzok och Page.

Den så kallade IG-rapporten från det ameri­kanska justitie­depar­tementet visar att högt uppsatta tjänstemän inom FBI under valrörelsen ansåg att det var deras jobb att se till att Donald Trump inte blev vald till president.

I centrum för skandalen står Peter Strzok, chef för FBI:s enhet för kontraspionage, som under valkampanjen ledde den uppmärksammade utredningen mot Hillary Clinton för hennes hantering av en privat mejlserver under tiden som utrikesminister.

"Vi stoppar det"
Sms-meddelanden som Strzok vid denna tid skickade till sin älskarinna Lisa Page, en högt uppsatt FBI-jurist, visar att han samtidigt planerade att göra sitt bästa för att Clinton skulle vinna valet.

I ett sms som skickades till Peter Strzok den 8 augusti 2016 frågade Page: "[Trump] kommer aldrig att bli president Eller hur?!"

"Nej, nej det kommer han inte. Vi stoppar det", svarade Strzok enligt Fox News.

Trump-väljare "fattiga, outbildade rövhål"
Både Peter Strzok och Lisa Page kom senare att bli en del av den särskilde åklagaren Robert Muellers grupp som utredde påstådda kopplingar mellan Donald Trump och Ryssland.

Den över 500 sidor långa rapporten kastar en skugga över flera andra inblandade i utredningarna på FBI.

I en sms-konversation mellan två icke namngivna medarbetare på myndigheten uttrycker den ena bekymmer över att FBI:s utredning av Hillary Clinton kunde ha missgynnat henne i valet.

Den andra personen svarar lugnande att de som till att börja med hade bestämt sig för att rösta för Clinton inte skulle låta sig påverkas av några beslut från FBI:s sida, rapporterar CBC News. 

"Alla Trumps anhängare är fattiga till medelklass, outbildade och lata rövhål som tror att han magiskt kommer att ge dem jobb för att göra ingenting", fortsatte FBI-agenten.

Tyst i svensk media
"Viva le resistance!" skrev en FBI-medarbetare efter att Trump hade blivit vald till president.

Avslöjandena knutna till IG-rapporten har fått stor uppmärksamhet i amerikansk media. Men i svensk media, som annars så nitiskt rapporterar om det mesta som har med Trump att göra, har det varit nästan helt tyst.

En sökning på Google Nyheter ger en träff på en artikel om skandalen, i Aftonbladet, som publicerades innan rapporten hade offentliggjorts och som handlade om att Trump var ”mycket angelägen” om att se vad rapporten innehöll. En TT-artikel som publicerats av några lokaltidningar nämnde bara att Peter Strzok och Lisa Page hade skickat sms till varandra "där de var kritiska mot Donald Trump då han kandiderade till president".


Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Utrikes

Sipri: Israel har 80-90 kärnvapen

Ny uppskattning i Sipris årsbok.. Moderniseringen av världens kärnvapenarsenaler fortsätter trots minskningen av det totala antalet stridsspetsar.0 

Homosexuella män kräver få ge blod

Kampanjen: #regnbågsblod.. Kräver lika villkor – trots extrema hivrisken.0 

Sidor

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Rocklegend säljer sina gitarrer. David Gilmours samling under klubban i New York.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0