Asylkaoset

Fler svenskar vill ta emot färre asylsökare

Publicerad 8 juli 2017 kl 00.10

Inrikes. Antalet svenskar som vill ta emot färre asylsökare ökar. Det visar en ny Sifo-undersökning som publiceras i SvD. Samtidigt vill bara 13 procent ta emot fler.

Gilla artikeln på Facebook

Andelen som vill att Sverige ska ta emot färre asylsökare har stigit från 44 procent till 52 procent sedan oktober förra året.

27 procent vill att mottagandet ligger kvar på existerande nivå och lika många, 27 procent, är tveksamma eller vet inte.

Men bara 13 procent vill att Sverige tar emot fler asylsökare, som i undersökningen kallas "flyktingar".

Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, säger till TT att han inte har någon bra förklaring på varför svenskarna är mer negativa till att ta emot asylsökare samtidigt som det totala antalet asylsökande som kommer till landet minskat.

– En förklaring är att när man ser rubriker som att "kommuner inte kan ordna boende", då är det är med och påverkar, säger han till TT.

Den 22 juni rapporterade SVT Aktuellt att de tusentals invandrare som kommer från Afrika med båtar över Medelhavet nästan uteslutande är "ekonomiska migranter" som vill ha ett bättre liv och som ser Europa som "en enda stor bankomat". Kan sådana inslag också ha påverkat?

Sifo-undersökningen gjordes i juni med 1 529 telefonintervjuer.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0