Florida sänker kraven på svarta elever

Publicerad 10 november 2012 kl 16.39

Utrikes.Florida har valt att fokusera på hudfärgen när delstaten sätter målen för vad eleverna ska klara. Vad gäller såväl läsning som skrivning och räkning anser man det rimligt att östasiater ska prestera bäst. Något sämre anser man att de vita amerikanerna kan prestera. Därefter kommer latinamerikanerna – och allra sist de svarta.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt delstatens Floridas nya rasbaserade mål är det rimligt att kräva att 92 procent av de elever som anses vara av östasiatisk etnicitet ska klara det uppsatta färdighetsmålet i matematik. För dem som anses vita är målet att 86 procent ska klara kraven. För latinamerikaner och svarta är motsvarande mål att 80 respektive 74 procent ska klara kraven.

När det kommer till språklig färdighet anser delstaten att det är att förvänta att de vita ska ligga lite närmare asiaterna. I läsning är målet att 90 procent av asiaterna, 88 procent av de vita, 81 procent av latinamerikanerna och 74 procent av de svarta ska klara färdighetsmålet.

I dagsläget är det hälften så stor andel av de svarta som anses uppfylla kraven på läsfärdighet i jämförelse med eleverna i den asiatiska gruppen.

Beslutet har orsakat vrede bland företrädare för afroamerikanska och mexikoamerikanska intressegrupper. Tidigare har målen för alla elever i Florida varit lika, oavsett etniskt ursprung.

Kathleen Shanahan, som var med och fattade beslutet, förklarar de etniskt baserade målen för de specifika kognitiva förmågorna läsning och räkning med att "vi måste vara realistiska".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Här landar nödhjälpen från Putin i New York

Trump: "Väldigt snällt av dem.". Ett plan fullt av respiratorer, handsprit och skyddsmasker har landat på JFK Airport.0 

Vetenskap

Coronavirus bekräftat bland svenska hundar. Men det är inte samma virusart som nu drabbar människor.0 Plus

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0