Asylkaoset

"Flyktingar" vägrar söka asyl i Grekland – vill vidare till rikare länder i norra Europa

Publicerad 15 juni 2017 kl 20.02

Inrikes. Just nu befinner sig tusentals asylsökare i Grekland. Men trots att grekerna erbjuder dem sin hjälp vill asylsökarna inte stanna i det ekonomiskt krisdrabbade Grekland. De vill resa vidare till länder i norra Europa och nöjer sig inte med mat, kläder och tak över huvudet, rapporterar SVT Rapport.

Gilla artikeln på Facebook

Det finns cirka ett par tusen så kallade ensamkommande flyktingbarn i Grekland. De håller sig undan landets myndigheter då de inte vill söka asyl i landet.

"De vill inte söka asyl i Grekland eftersom de vill vidare till andra länder i Europa", säger SVT Rapport i ett inslag från i tisdags.

Asylsökarna skulle kunna registrera sig i Grekland och sedan återförenas med sina familjer. Men det gör de inte.

Enligt Dublinförordningen måste nämligen flyktingar söka asyl i det land han eller hon först kommer till, och asylsökarna i Grekland vill "vidare norrut i Europa", uppger Rapport.

Dessutom erbjuder grekerna dem sin hjälp, men de så kallade flyktingarna vill inte ha den.

– Vi greker vill hjälpa dem, men de vill inte ha vår hjälp. Alltså mat, kläder och tak över huvudet. De behöver pengar för att ta sig vidare från Grekland. De vill fortsätta till andra länder i Europa, säger Penelopi Mihailidou från Röda Korset till SVT.

Den svenska regeringen gick nyligen med på att ta emot 3000 asylsökare från Eritrea och Syrien som befinner sig i så kallade flyktingläger i Grekland. De skickas med direktflyg till Luleå. I tisdags landade det första direktflyget med 250 asylsökande afrikaner och syrianer på Luleå Airport. Migrationsverket har garanterat att 90-100 procent av dem kommer få uppehållstillstånd i Sverige.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0