DN:s nya "genusrobot", som tidningen själv kallar den, är ett internverktyg som kontrollerar hur pass "jämställda" texter tidningens skribenter producerar.
Det innebär att varje skribent varje månad får ett e-post på antalet omnämnanden av män och kvinnor i deras texter.
"Viktigt för att öka medvetenheten på individnivå", skriver DN:s redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson på Twitter.
För honom har det dock inte gått så bra. "Genusroboten" har redan uppmärksammat honom om att hans texter bara haft 33 procent kvinnliga omnämnanden den senaste månaden.
"Och ja, mitt resultat är förstås alldeles för dåligt. Lovar skärpa mig: sätter ett personligt mål på 50-50", försäkrar han.
Fast i sociala medier verkar alla inte så imponerade av verktyget, som ska ha utvecklats av två män och en kvinna.
"Är det journalistikens uppgift att förändra samhället snarare än att beskriva det", undrar en person.
"Är det inte ett problem att det är två män och en kvinna som utvecklat det? Eller är det mig det är fel på när jag antar att Lovisa är en kvinna och Max och Johannes är män? Skäms", skriver en annan.
"Så man ska alltså helt ignorera vad som händer i världen och fokusera på att på något sjukt sätt, kvotera in nyheter om kvinnor?", skriver signaturen Anthony Raveneye.
"Betyder det att ni inte kan skriva om alla framgångsrika kvinnliga os-medaljörer om det inte finns lika många framgångsrika män? Tror aldrig jag hört något så fånigt faktiskt", skriver moderaten Jan Ericson.
I dag lanserar vi ett nytt internt verktyg på DN: genusroboten. Varje månad får varje skribent ett mejl på hur omnämnanden fördelats på män/kvinnor i deras texter. Viktigt för att öka medvetenheten på individnivå. pic.twitter.com/l443R5gJpw
— Martin Jönsson (@DagensNyheterMJ) 4 april 2018
Och ja, mitt resultat är förstås alldeles för dåligt. Lovar skärpa mig: sätter ett personligt mål på 50-50.
— Martin Jönsson (@DagensNyheterMJ) 4 april 2018
Är det journalistikens uppgift att förändra samhället snarare änn att beskriva det
— Yeyo (@YeyoZa) 5 april 2018
Är det inte ett problem att det är två män och en kvinna som utvecklat det? Eller är det mig det är fel på när jag antar att Lovisa är en kvinna och Max och Johannes är män?
— @lundwall (@lundwall) 4 april 2018
S K Ä M S .
Kanske ni hellre skulle satsa på att skriva bättre artiklar och inte fake news. Vem bryr sig om genusroboten när hälften av det ni skriver inte är sant.
— Ozzy the Ocicat (@OzzytheOcicat) 5 april 2018
Betyder det att ni inte kan skriva om alla framgångsrika kvinnliga os-medaljörer om det inte finns lika många framgångsrika män?
— Jan Ericson (@Ericson_ubbhult) 4 april 2018
Tror aldrig jag hört något så fånigt faktiskt.
Så man ska alltså helt ignorera vad som händer i världen och fokusera på att på något sjukt sätt, kvotera in nyheter om kvinnor? Det enda det här ökar är illusionen av att man gör något gott, det är en ego-boost. Det här tvingar endast folk att följa en ideolgi, hjärntvättning.
— Anthony Raveneye (@MEA_Raveneye) 4 april 2018