Lotta Johnsson Fornarve.

Gick med i V när partiet var kommunistiskt – blir andre vice talman

Publicerad 24 september 2018 kl 16.45

Inrikes. Det blir vänsterpartisten Lotta Johnsson Fornarve som får axla den prestigefyllda rollen som riksdagens andre vice talman. Fornarve engagerade sig i Vänsterpartiet för många år sedan, när det ännu var öppet kommunistiskt. Nu anklagas Alliansen för att stödja kommunism, eftersom den hade kunnat rösta fram Björn Söder (SD).

Dela artikeln

Lotta Johnsson Fornarve är född 1956 och gick enligt egen utsago med i V:s ungdomsförbund när hon var 20 år gammal.

"Jag engagerade mig politiskt när jag var ca 20 år och gick med i Vänsterpartiets ungdomsförbund i Stockholm. Under många år jobbade jag på heltid med kampen mot apartheid och träffade bland annat Nelson Mandela", säger hon på Vänsterpartiets hemsida.

"Min drivkraft har alltid varit tron på rättvisa och att det går att skapa ett samhälle där vi tar ansvar för varandra och fördelar jordens resurser rättvist", fortsätter hon.

Idag röstades hon fram som Sveriges andre vice talman. Detta sedan hon fått stöd av Socialdemokraterna, som vägrade ge uppdraget till Sverigedemokraternas kandidat Björn Söder, eftersom denne skulle besitta "olämpliga" värderingar.

– Det är viktigt att ta avstånd från rasistiska tendenser. Det är viktigt att riskdagen markerar mot Sverigedemokraterna, som inte står upp för alla människors alla lika värde, sade Lotta Johnsson Fornarve till SVT i samband med talsmansomröstningen.

"Sverigedemokraterna är ett parti som gång på gång gör skillnader på svenskar och svenskar och envisas med att försöka rangordna människor utifrån sexuell läggning, kulturell eller etnisk tillhörighet. Inte minst har det gällt Björn Söder i hans gärning som andre vice talman. Ett sådant parti och en sådan person är inte lämplig att företräda Sveriges riksdag som andre vice talman", sade S-gruppledaren Anders Ygeman tidigare idag enligt Ekot.

Men alla är inte riktigt nöjda med det socialistiska valet av andre vice talman.

– Det återstår nu att se om de borgerliga partierna passivt kommer att låta en kommunist ta posten som andre vice talman, eller hedra praxis, sade Björn Söder till Expressen tidigare idag.

"Vänsterpartiets blodiga rötter blir talman", påpekar SvD-ledaren Ivar Arpi i en viral artikel på måndagen.

I sociala medier är det många starka reaktioner. Alliansen anklagas nu för att stödja kommunism, eftersom man hade kunnat rösta fram Björn Söder men valde att lägga ned sina röster.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur