Foto: Mp/CC-BY-NC-ND

Gratis vård och skolgång för illegala invandrare

Publicerad 20 september 2012 kl 18.55

Inrikes.Nästa sommar får illegala invandrares barn laglig rätt till gratis skolgång på skattebetalarnas bekostnad - trots att de gömmer sig för myndigheterna. Det framgår av budgeten som presenterades idag. Bakom beslutet står regeringen tillsammans med Miljöpartiet.

Gilla artikeln på Facebook

Idag beräknas det finnas 2000-3000 illegala asylsökares barn i Sverige, med familjer som har gömt sig efter utvisningsbesked eller som tagit sig in illegalt i Sverige utan att söka uppehållstillstånd.

Kommuner kan idag frivilligt erbjuda skolgång för illegala asylsökares barn, men hur många som gör det är det ingen som vet, rapporterar SR.

Det var redan för ett och ett halvt år sedan som Miljöpartiet tillsammans med regeringen beslutade detta. Och nu är det klart att det träder i kraft 1 juli 2013. Kommunerna kommer få 25 miljoner för att bekosta reformen.

– Det är väldigt viktigt eftersom barns rätt till skola gäller alla oavsett varifrån de kommer. Det är så självklart att barn inte ska behöva lida mer än vad de redan gör, om de är papperslösa. De ska så klart få den möjligheten att få gå i skolan, säger Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson.

I dag har redan illegala asylsökare rätt till sjukvård, något som efter flera års förhandlingar mellan Miljöpartiet och regeringen blev klart i somras.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Muterad resistent malaria sprids snabbt

Håller på att ta över i Sydostasien. Vanliga läkemedlen biter inte på nya malariastammen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0