Henrik Arnstad
Henrik Arnstad (bilden) har felaktigt påstått att han har en kandidatexamen i historia och att han jobbar på historiska institutionen vid Stockholms universitet. Men att kalla honom "fejkhistoriker" är ärekränkning och hat, enligt tidningen Journalisten.

"Hat" att kalla Henrik Arnstad fejkhistoriker

Publicerad 26 februari 2014 kl 11.37

Inrikes.Avpixlat är en "hatsajt" hävdar Journalistförbundets tidning. Som skäl anför man bland annat att Avpixlat har kallat Henrik Arnstad för "fejkhistoriker" och "mytoman".

Gilla artikeln på Facebook

Tidningen Journalisten publicerade igår en debattartikel där Avpixlats talesman Mats Dagerlind tillbakavisar anklagelser om att Avpixlat skulle vara en "hatsajt".

I en replik på Dagerlinds artikel berättar Journalistens reporter Johannes Nesser varför han tycker det är befogat att kalla Avpixlat för en hatsajt.

"I de aktuella artiklarna på Avpixlats sajt kallas Henrik Arnstad för 'fejkhistoriker' och 'mytoman'", skriver Nesser bland annat och hävdar att Avpixlat skulle göra sig skyldig till "ärekränkningar".

"I mina kontakter med honom har han aldrig kallat sig historiker eller forskare, på hans hemsida är hans CV tydligt med att han inte har tagit tillräckligt med poäng för att nå en fil.kand.", skriver Journalistens chefredaktör Helena Giertta om Arnstad i en egen replik.

Fria Tider avslöjade redan i november 2012 att Henrik Arnstad ljugit om att han har en kandidatexamen i historia. I augusti 2013 tvingades Arnstad att medge att han inte har någon sådan examen när han i direktsänd radio pressades av lyssnare som ringde in.

I sin CV anger Arnstad "Historiska inst., Sthlms univ. (kandidat), 2010" under rubriken "Studier" och på sin blogg skriver han följande:

"Henrik Arnstad, född 1967, är författare och journalist. Han har kandidatexamen i historia från Stockholms universitet."

Fria Tider uppmärksammade nyligen att Arnstad hävdat att han jobbar vid historiska institutionen vid Stockholms universitet – ett påstående som även det är felaktigt.

När Fria Tider mejlar Journalistens chefredaktör Helena Giertta och påpekar att Arnstad fortfarande hävdar att han har en kandidatexamen i historia i sin CV och på sin blogg svarar hon:

"Det är möjligt att man kan tolka det på ditt sätt också. I mina kontakter med honom har han aldrig påstått att han har dessa utbildningar. Om han har ljugit i andra sammanhang om sin utbildning så är det förstås inte bra."


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Irak börjar ta hem medborgare från vitryska gränsen

Ordnar en återresa åt de som gett upp. "Irak kommer att ordna ett första flyg för de som önskar återvända frivilligt".0 

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Ungsvenskarna vill ha tydligare återvandring

Ungdomsförbundets kritik mot SD.. "Ingen naturlag att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige ska få stanna kvar."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0