Clinton Foundation
Hillary Clinton vill bli USA:s nästa president.

Clinton i blåsväder för utländska donationer

Publicerad 16 april 2015 kl 12.38

Utrikes. Hillary Clinton har den senaste tiden fått utstå häftig kritik för att hennes och hennes makes stiftelse Clinton foundation tar emot pengar från utländska donatorer.

Dela artikeln

Framförallt är det pengar som skänks av regeringar i Mellanöstern som bekymrar eftersom stiftelsens frontfigur, 67-åriga Hillary Clinton, nu siktar på att bli USA:s nästa president.

Stiftelsen har med anledning av det beslutat sig för att begränsa det antal utländska regeringar som får skänka pengar till stiftelsen till sex stycken. Australien, Kanada, Tyskland, Holland, Norge och Storbritannien kommer även fortsättningsvis få delta i och stödja stiftelsens arbete. De sex staterna anses vara nära allierade till USA och att ha samröre med dem anses därför vara relativt okontroversiellt, rapporterar AP.

Till de länder som tidigare skänkt stora summor pengar till Clinton foundation, men nu alltså inte längre ska få göra det, hör Saudiarabien, Qatar, Oman, Förenade arabemiraten, Algeriet, Kuwait, Italien, Brunei, Taiwan och Dominikanska republiken. Clinton har tidigare fått kritik för att hennes stiftelse under hennes tid som utrikesminister tog emot en större donation från Algeriet.

Dessutom är inte Kanada en helt okontroversiell donator heller. Det kanadensiska utrikesdepartementet uppges ha donerat hundratusentals dollar till stiftelsen samtidigt som de bedrivit lobbyarbete för att USA ska bygga ut den kontroversiella oljeledningen Keystone XL. Oljeledningen transporterar olja från oljefält i Kanada till oljedepåer och raffinanderier i USA. Framförallt miljörörelsen i USA är starka motståndare till att oljeledningen byggs ut.

Alla är heller inte nöjda med att det, ofta utan insyn, skyfflas miljonbelopp mellan okända bidragsgivare och olika fonder som högt profilerade presidentkandidater företräder. En av dem är den 61-årige postarbetaren Doug Hughes som under gårdagen flög med en gyrokopter genom förbjudet luftrum över Washington DC och landade på gräsmattan utanför Capitol Hill. En vän till honom förvarnade Secret service, som lät bli att skjuta ned farkosten rapporterar AP.

Hughes uppgav att han ville lämna över ett protestbrev till alla 535 kongressledamöter som upplyste om det han menar är korruption när olika kandidater vid de amerikanska valen har olika lobbyister som stöttar dem med pengar.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest

Värsta man kan tycka – trots att det är sant. Slår frågan om "huruvida pedofili är skadligt" i färsk studie.0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hysterisk konflikt om svenskfientlighet. Nu anklagar vänstern Ivar Arpi för att ha blivit nazist.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för forskning om nya platta skärmar. Svenska forskare först med ny teknologi.0 

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Kultur

Trump lanserar eget Netflix. Tjänsten ska vara "familjevänlig".0 

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0