Fallet Julian Assange
Julian Assange.

Hovrätten: Assange bör förhöras i London

Publicerad 20 november 2014 kl 14.34

Inrikes. Hovrätten beslutade idag att avslå yrkandet om att häva häktningen av den brittiske visselblåsaren Julian Assange, som misstänks för sexbrott mot två svenska feminister. Samtidigt kritiserar domstolen åklagarnas vägran att förhöra Assange på plats i London, där han sedan ett par år sitter gömd på Ecuadors ambassad.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt hovrätten finns det ingen anledning att häva häktningen bara för att Julian Assange befinner sig på en ambassad och att häktningsbeslutet av den anledningen inte kan verkställas. Dessutom anser rätten att Julian Assanges vistelse på ambassaden inte ska tillgodoräknas honom eftersom han själv kan välja att avbryta vistelsen där, enligt beslutet.

Samtidigt konstaterar hovrätten att utredningen om brottsmisstankarna har stannat upp och anmärker på åklagarnas "underlåtenhet att pröva alternativa vägar inte stämmer överens med deras skyldighet att – i alla berördas intresse – driva förundersökningen framåt".

Hovrättsrådet Niclas Wågnert säger till TT att en "alternativ väg" vore att förhöra Assange i London, något som överåklagare Marianne Ny hittills har vägrat att göra – trots en inbjudan från den brittiska regeringen.

– Det har varit ett komplicerat läge och vi har kontinuerligt övervägt frågan. Som hovrätten påpekar finns det all anledning att fortsätta överväga hur målet ska drivas vidare, säger Marianne Ny i ett pressmeddelande.

Enligt hovrätten väger skälen för häktning fortfarande tyngre än skälen mot eftersom Julian Assange är misstänkt för brott av förhållandevis allvarlig art och det finns en "stor risk för att han håller sig undan lagföring eller straff om häktningsbeslutet hävs".


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0