Fallet Julian Assange
Julian Assange.

Hovrätten: Assange bör förhöras i London

Publicerad 20 november 2014 kl 14.34

Inrikes. Hovrätten beslutade idag att avslå yrkandet om att häva häktningen av den brittiske visselblåsaren Julian Assange, som misstänks för sexbrott mot två svenska feminister. Samtidigt kritiserar domstolen åklagarnas vägran att förhöra Assange på plats i London, där han sedan ett par år sitter gömd på Ecuadors ambassad.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt hovrätten finns det ingen anledning att häva häktningen bara för att Julian Assange befinner sig på en ambassad och att häktningsbeslutet av den anledningen inte kan verkställas. Dessutom anser rätten att Julian Assanges vistelse på ambassaden inte ska tillgodoräknas honom eftersom han själv kan välja att avbryta vistelsen där, enligt beslutet.

Samtidigt konstaterar hovrätten att utredningen om brottsmisstankarna har stannat upp och anmärker på åklagarnas "underlåtenhet att pröva alternativa vägar inte stämmer överens med deras skyldighet att – i alla berördas intresse – driva förundersökningen framåt".

Hovrättsrådet Niclas Wågnert säger till TT att en "alternativ väg" vore att förhöra Assange i London, något som överåklagare Marianne Ny hittills har vägrat att göra – trots en inbjudan från den brittiska regeringen.

– Det har varit ett komplicerat läge och vi har kontinuerligt övervägt frågan. Som hovrätten påpekar finns det all anledning att fortsätta överväga hur målet ska drivas vidare, säger Marianne Ny i ett pressmeddelande.

Enligt hovrätten väger skälen för häktning fortfarande tyngre än skälen mot eftersom Julian Assange är misstänkt för brott av förhållandevis allvarlig art och det finns en "stor risk för att han håller sig undan lagföring eller straff om häktningsbeslutet hävs".


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

AFS får tre mandat i kyrkomötet

SD backar stort. Men uppstickaren Alternativ för Sverige får mandat till sist.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0