Asylkaoset
Invandrarna ropade "Allahu akbar" när de försökte storma gränsstaketet mot Ungern.

Invandrarna hittar nya vägar till Nordeuropa

Publicerad 16 september 2015 kl 20.34

Utrikes. Efter att Ungern förklarat undantagstillstånd och stängt sin gräns har fler och fler invandrare från tredje världen försökt tagit sig vidare till Kroatien för att hitta en ny väg till norra Europa, där bidragen väntar.

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges Radio, som har en korrespondent på plats vid gränsområde, rapporterar att invandrarna tar sig illegalt in i Kroatien från Serbien över majsfält.

Kroatiens premiärminister Zoran Milanovic sade tidigare idag att han är beredd att hjälpa invandrarna vidare till högbidragsländerna i Skandinavien.

– Vi är redo att acceptera och visa de här människorna vägen – deras religion eller hudfärg är helt oväsentlig – dit de uppenbarligen vill resa . . . Tyskland, Skandinavien, sade han.

Det budskapet verkar enligt Sveriges Radio dock inte ha nått invandrarna i Serbien, som istället är rädda för att även Kroatien ska stänga sin gräns. De som redan tagit sig in i landet har skickats till en förläggning i Tovarnik.

En stor mängd personer befinner sig samtidigt kvar vid gränsen till Ungern i hopp om att de ungerska myndigheterna ska öppna gränsen igen. Ingenting tyder på att så kommer ske. Istället har Ungern satt in kravallpolis som använder tårgas och vattenkanoner mot invandrare som försöker forcera gränsstängslet.

Videoklipp som filmats tidigare idag visar hur en stor mobb under stridsropet "Allahu akbar" försöker slå sönder staketet vid Horgos, en liten serbisk ort vid gränsen till Ungern. Efter en period av ställningskrig stormade ungerska kravallpoliser med sköldar, understödda av den tungt rustade elitstyrkan TEK, rakt in i folkmassan som snabbt skingrades.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0