Islamkritiker förklarade författningsfientliga

Publicerad 14 april 2013 kl 14.39

Utrikes.Bayerns inrikesministerium stämplade en islamkritisk blogg och ett konservativt parti som författningsvidriga. Medlemmar har sedan en tid varit bevakade.

Gilla artikeln på Facebook

Bayern blir den första tyska delstat som stämplar islamkritiker som extremister. Bayerns inrikesministerium klassificerar den islamkritiska bloggen "Politically Incorrect" (PI) och det konservativa partiet "Die Freiheit – Bürgerrechtspartei für mehr Freiheit und Demokratie" (Friheten - medborgarrättsparti för mer frihet och demokrati) som extremister och de är därmed författningsfientliga.

Den delstatliga byrån för skydd av konstitutionen har sedan i slutet av mars övervakat de två grupperna och partiet och bloggen har kopplats ihop. En grupp på fem personer pekas ut som kärnan i de båda grupperna.

Inrikesminister Joachim Herrmann (CSU) ska ha uttryckt oro för att dessa personer ska ha sagt att muslimer är fiender till rättsstaten. Sedan 2012 har islamkritiker samlat in underskrifter i München för att stoppa ett mosképrojekt i staden.

Enligt inrikesministern är "vanlig" islamkritik inte författningsvidrig och de som har skrivit på protestlistorna ska inte komma under övervakning, skriver Süddeutsche Zeitung.

Tyskland är efter murens fall ett av de länder i Europa som har hårdast lagar för repression av oliktänkande och censur. Bland annat är det olagligt att "förolämpa religioner" eller att "förolämpa utländska representanter och myndigheter".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus